loading
Diashow »
  • DE-10969 Berlin
  • Realisiertes Projekt

Jüdisches Museum Berlin


Projektbeschreibung:
The Jewish Museum Berlin, which opened to the public in 2001, exhibits the social, political and cultural history of the Jews in Germany from the 4th century to the present. The museum explicitly presents and integrates, for the first time in postwar Germany, the repercussions of the Holocaust. The new extension is housed on the site of the original Prussian Court of Justice building which was completed in 1735 and renovated in the 1960s to become a museum for the city of Berlin.

The new... +
The Jewish Museum Berlin, which opened to the public in 2001, exhibits the social, political and cultural history of the Jews in Germany from the 4th century to the present. The museum explicitly presents and integrates, for the first time in postwar Germany, the repercussions of the Holocaust. The new extension is housed on the site of the original Prussian Court of Justice building which was completed in 1735 and renovated in the 1960s to become a museum for the city of Berlin.

The new design, which was created a year before the Berlin Wall came down was based on three conception that formed the museum’s foundation: first, the impossibility of understanding the history of Berlin without understanding the enormous intellectual, economic and cultural contribution made by the Jewish citizens of Berlin, second, the necessity to integrate physically and spiritually the meaning of the Holocaust into the consciousness and memory of the city of Berlin. Third, that only through the acknowledgement and incorporation of this erasure and void of Jewish life in Berlin, can the history of Berlin and Europe have a human future.

The entrance is through the Baroque Kollegienhaus and then into a dramatic entry Void by a stair, which descends under the existing building foundations, crisscrosses underground, and materializes itself as an independent building on the outside. The existing building is tied to the extension underground, preserving the contradictory autonomy of both the old building and the new building on the surface, while binding the two together in the depth of time and space. The descent leads to three underground axial routes, each of which tells a different story. The first, and longest, traces a path leading to the Stair of Continuity, then up to and through the exhibition spaces of the museum, emphasizing the continuum of history. The second leads out of the building and into the Garden of Exile and Emigration, remembering those who were forced to leave Berlin. The third leads to a dead end — the Holocaust Void.

The Holocaust Void cuts through the zigzagging plan of the new building and creates a space that embodies absence. It is a straight line whose impenetrability becomes the central focus around which exhibitions are organized. In order to move from one side of the museum to the other, visitors must cross one of the 60 bridges that open onto this void.

In 2004, the Jewish Museum Berlin commissioned SDL to design a multifunctional space that would provide additional room for the museum’s restaurant and extend the lobby to provide event space for lectures, concerts, and dinners. The glass courtyard which was completed in 2007 creates an adaptable space which can be used throughout the year while preserving the open courtyard qualities of the baroque building.




Building size
166,840 sq.ft

Structure
Reinforced concrete with zinc facade

Client
Stiftung Juedisches Museum Berlin

Architecture
Architekt Daniel Libeskind AG

Cost & Site Supervision
Lubic & Woehrlin, Berlin

Structural Engineer
GSE Tragwerkplaner, Berlin IGW Ingenieurgruppe Wiese, Berlin

Mechanical / Electrical / Plumbing Engineer
Klimasystemtechnik, Berlin

Civil Engineer
Cziesielski + Partner, Berlin

Landscape Architect
Müller, Knippschild, Wehberg, Berlin

Raw Construction
Fischer Bau, Berlin

Windows
Trube & Kings, Uersfeld/Eifel

Façade
Werner & Sohn , Berlin

Mechanical Systems
Klima Bau, Berlin Voigt Bode, Sieversdorf Nordbau, Nassenheide

Electrical Systems
Alpha, Berlin -


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Fertigstellung 1999
    Gebäudetyp Museen, Kunsthallen
    Projektadresse Lindenstraße 9-14
    DE-10969 Berlin
  • Karte

    maximieren

  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 22.08.2012
Zuletzt aktualisiert 25.09.2012
Projekt-ID 5-48753
Seitenaufrufe 492

Anzeige





Anzeige