loading
Diashow »
  • JP Komatsu
  • Realisiertes Projekt

Science Hills Komatsu


Projektbeschreibung:
We won the competition of Komatsu city, Ishikawa to design a complex of science museum and communication center, which was constructed at the former factory site of leading company of construction and mining equipment, Komatsu Ltd.
Komatsu city has always developed as an industrial base focusing on manufacturing. It has been requested to enlighten “inheritance of manufacturing spirit” and “children’s interest in science glowing in this area”, and further take a role as communications bases... +
We won the competition of Komatsu city, Ishikawa to design a complex of science museum and communication center, which was constructed at the former factory site of leading company of construction and mining equipment, Komatsu Ltd.
Komatsu city has always developed as an industrial base focusing on manufacturing. It has been requested to enlighten “inheritance of manufacturing spirit” and “children’s interest in science glowing in this area”, and further take a role as communications bases with other areas in association with the opening of Hokuriku Shinkansen (a Japanese Bullet Train).

The complex itself is constructed of four low-rise waves blending into the surrounding relatively low-rise buildings, and also into the backdrop of faraway grand peaks. The Science Museum is located under the waves and consists of a 3D dome theater, a science experience learning center, a local industrial promotion center, and an incubation center. There is rooftop gardening at the upper surface of the waves for enhancing insulation efficiency, and it is the attempt to integrate architecture and landscape as a public roof park where people can walk around.

People can stroll freely inside and outside of the broad waves and view exhibits from many aspects. The rooftop curve serves as sweeping canopy controlling light, and also as drains directing rain water into a reservoir for planting irrigation. Wind-detecting LED garden lights are located throughout the whole site and visualize wind. The entire building is intending to be in harmony with science and to encourage the visitor’s various scientific discoveries in practice.

The core design concept has the 3D twist of waves and the organic dynamism which reminds limitless number of cross sections of CT scan. Also, the slab sweeping from the ground and then forming waves and park adds a natural and sensitive aspect to the design.






Architecture: Mari Ito/UAo
Photography: DAICI ANO

Project Outline
Location: Komatsu, Ishikawa, Japan
Date of Completion: October, 2013
Principal Use: Museum
Structure: Reinforced Concrete 
Site Area: 14,428.84m2
Building Area: 6,153.21m2
Total Floor Area: 6,063.03m2
Structural Engineer: Kanebako Structural Engineers
Construction: KUMAGAI GUMI + KAETU Construction Joint Venture (Architecture)

Material Information
Exterior Finish: Exposed Concrete / Water repellent Paint
Floor: Mortar with metal trowel /Surface reinforcing Paint
Wall: Plasterboard t12.5 / Emulsion Paint
Ceiling: Sprayed Sound absorbing Urethane foam -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Fertigstellung 10/2013
    Gebäudetyp Museen, Kunsthallen (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 6.063 m2
    Baugrundstück 14.429 m2
    bebaute Fläche 6.153 m2
    Projektadresse Ishikawa
    JP-Komatsu
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


Anzeige