loading
Diashow »
  • JP Matsuyama
  • Realisiertes Projekt

WRAP


Projektbeschreibung:
The client of this project, working in an advertising agency as a graphic designer, acquired a piece of land on a hilltop with a good view-then requested the design of a residence with airiness and openness.
The exposed concrete finish wall with cedar form panel pattern and the galvanized steel panel of the building surface create a clear yet tranquil contrast, producing an orderly exterior appearance of the building. It is not possible to grasp the interior condition from the outside,... +
The client of this project, working in an advertising agency as a graphic designer, acquired a piece of land on a hilltop with a good view-then requested the design of a residence with airiness and openness.
The exposed concrete finish wall with cedar form panel pattern and the galvanized steel panel of the building surface create a clear yet tranquil contrast, producing an orderly exterior appearance of the building. It is not possible to grasp the interior condition from the outside, except the part revealing the wooden structure of the building through a large opening.
Inside of the wooden gate door is the entrance court enclosed by the reinforced concrete wall, greeting the owner with its indirect illumination at night. Art piece-like staircase in cantilevered steel frame is situated behind the entrance door. The soft diffused light coming down from the grating illuminates the court space next to the bathroom located at the inner part of the building. All the spaces on the ground floor, including private room and bathroom, are facing toward the inner courtyard. Front facade is accentuated by a piece of Stewartia monadelpha tree planted in the outer courtyard of the child room, standing as the symbolic tree of this residence.
By going up the staircase, the structural body unifying the walls and the ceiling of the second floor is gradually revealed. Repetitive triangular structures composed of SPF timber and laminated veneer lumber rise up from the floor to continuously form a column-free, shell-like space by integrating the wall, the ceiling and the eaves in three-stepped couplings.
The opening on the second floor consists of four large wooden sliding doors, achieving a highly open space, completed by the transparent banister with tempered glass for the balcony. Built-in furniture at the gable end contains multiple functionalities of the kitchen and the living areas, contrasting with the structural body by its white-color finish. Evening atmosphere is revealed when the dynamic structural body is illuminated by the indirect light of the built-in lighting fixed at various positions, providing a space beyond any description.





Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates

Structural Engineer : Low fat structure inc. (Taro Yokoyama)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design : Sirius Lighting Office

Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Matsuyama city Ehime
Structure : Timber
Site Area : 132.38 m2
Total Floor Area : 113.04 m2 (67.49 m2/1F, 45.55 m2/2F)
Design Period : July 2013 - June 2014
Construction Period : July 2014 - March 2015

Material Information
Exterior Finish : Galvalume
Floor : Oak Flooring, Tile
Wall : cloth
Ceiling : cloth, Lauan
Lighting : LED -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Baubeginn 07/2014
    Fertigstellung 03/2015
    Gebäudetyp Einfamilienhäuser (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 113 m2
    Baugrundstück 132 m2
    Projektadresse JP-Matsuyama
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 23.06.2015
Zuletzt aktualisiert 23.06.2015
Projekt-ID 5-58723
Seitenaufrufe 272

Anzeige





Anzeige