loading
© Masao Nishikawa
Diashow »
  • JP Mitaka
  • Realisiertes Projekt

NORD


Projektbeschreibung:
This is a house for a couple in their 40s for spending valuable time with their two daughters. As a motif for the plan, the husband, who is a company owner, chose designs by Alvar Aalto and the small churches that are the heart and soul of people, of which he was influenced when he traveled Northern Europe. The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan.
The site is flag-shaped (a rectangular site with a pole-like narrow path),... +
This is a house for a couple in their 40s for spending valuable time with their two daughters. As a motif for the plan, the husband, who is a company owner, chose designs by Alvar Aalto and the small churches that are the heart and soul of people, of which he was influenced when he traveled Northern Europe. The living spaces are filled with the warmth of wood, which is somehow similar to idyllic scenery in Japan.
The site is flag-shaped (a rectangular site with a pole-like narrow path), and surrounded by neighboring houses from all directions. Due to the strictly regulated setback from three directions, the house has an interior space with a complicated roof shape. A large bedroom for the family, storage spaces, a kitchen, and bathrooms are compactly arranged on the first floor, while an expansive open-plan space is placed on the second floor, where all the family members can spend relaxing time. The roof is designed with exposed rafters, which consist of pairs of SPF lumber. Taking advantage of the steep angle, the dynamic sloped ceiling provides the space with expressions of both fineness and boldness.
Diffused light from a narrow skylight on the north side softly passes through louvered rafters, enclosing the living/dining room with steady natural light. The small loft space above the open ceiling loosely confronts the second floor, and unfolds as a compact but comfortable kids’ room that resembles a tree house.
At night, cove lighting illuminates the rafters and creates a dramatic expression unlike that of daytime. Use of steel frames for gable beams increase the sharp expression. The loft is intentionally designed without walls. Instead, handrails hang from the ceiling in order to create a space with a unique floating feeling.




Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Principal Use : Private housing
Structure : Timber
Site Area: 133.07m2
Total Floor Area : 102.66 m2 (52.42 m2/1F, 50.24m2/2F)
Design Period : January 2013 - July 2013
Construction Period : November 2013 - May 2015
Structural Engineer : Masaki Structure (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design : SIRIUS LIGHTING OFFICE

Material Information
Exterior Finish : Lithing Spraying
Floor : Oak Flooring
Wall : Lauan
Ceiling : Lauan
Lighting : LED -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Baubeginn 11/2013
    Fertigstellung 05/2015
    Gebäudetyp Einfamilienhäuser (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 103 m2
    Baugrundstück 133 m2
    Projektadresse JP-Mitaka
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 05.08.2015
Zuletzt aktualisiert 05.08.2015
Projekt-ID 5-59185
Seitenaufrufe 169



Anzeige





Anzeige