loading
Diashow »
  • JP Tokyo
  • Realisiertes Projekt

ARK


Projektbeschreibung:
The site is located in a quiet residential area of Tokyo. The client is a couple who both work at a university. Upon planning the residence, their request was to keep two independent and equal private dens, and to provide an open living environment while maintaining their privacy. A courtyard and a front yard are placed on the south and the north and spaces are located symmetrically. Our intention is to provide a living environment where one can feel the air outside from everywhere in the... +
The site is located in a quiet residential area of Tokyo. The client is a couple who both work at a university. Upon planning the residence, their request was to keep two independent and equal private dens, and to provide an open living environment while maintaining their privacy. A courtyard and a front yard are placed on the south and the north and spaces are located symmetrically. Our intention is to provide a living environment where one can feel the air outside from everywhere in the house such as private room or living and dining room.

The box-shaped volume on the second floor sticks out towards the street. The front yard is enclosed by this overhanging volume, and becomes a garden for the living and dining room. The louver boards made of the hot-dip galvanizing with zinc phosphate coat protect the interior space from the eyes of passers-by on the front street. The couple’s dens and the children’s rooms are placed in the back of the first and the second floor, and the built-in furniture is provided along the wall, utilizing the narrow and long gap. This makes it possible to view the Griffith’s ash planted on the courtyard from all the rooms. Each room is filled with soft light from the courtyard, and family members can feel each other’s presence while concentrating on their works or studies.

The living and dining room, and the kitchen are placed on the second floor with high ceiling. It is covered with a gable roof with the exposed doubled SPF rafters creating a bold rhythm and delicate shading at the same time. Also, the built-in furniture, the kitchen, and the staircase are gathered on both sides, and purposely planned symmetry. This creates a distinct formality like a church. There is an access to the roof from the children’s room. The name “ARK” comes from the form of the building associated with “Noa’s ark.”





Architecture : Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates
Structural Engineer : Masaki Structure (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE

Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Mitaka city Tokyo
Principal Use : Private housing
Structure : Timber
Site Area : 133.07m2
Total Floor Area : 102.66 m2 (52.42 m2/1F, 50.24m2/2F)
Design Period : January 2013 - July 2013
Construction Period : November 2013 - May 2015

Material Information
Exterior Finish : Lithing Spraying
Floor : Oak Flooring
Wall : Lauan
Ceiling : Lauan
Lighting : LED -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Baubeginn 11/2013
    Fertigstellung 05/2015
    Gebäudetyp Einfamilienhäuser (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 103 m2
    Baugrundstück 133 m2
    Projektadresse Mitaka city
    JP-Tokyo
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 01.12.2015
Zuletzt aktualisiert 14.12.2015
Projekt-ID 5-60457
Seitenaufrufe 883



Anzeige





Anzeige