loading
Diashow »
  • JP Tokyo
  • Realisiertes Projekt

HAT


Projektbeschreibung:
The client is a couple in their 50s and both work full-time. Their plan was to rebuild their parents’ house in the urban area in order to live with their mother. The site is located in a dense residential area where one can find the remnant of good old days of Tokyo. In order to prepare for possible natural disasters in the future, the couple wished to build a house of reinforced concrete box frame construction with high resistance to fire and earthquakes. Since the site is small with a... +
The client is a couple in their 50s and both work full-time. Their plan was to rebuild their parents’ house in the urban area in order to live with their mother. The site is located in a dense residential area where one can find the remnant of good old days of Tokyo. In order to prepare for possible natural disasters in the future, the couple wished to build a house of reinforced concrete box frame construction with high resistance to fire and earthquakes. Since the site is small with a deformed shape, it was required to achieve the maximum capacity while avoiding setback-line limits on each side of the house.

One cannot have a full view of the house since it is built at the very end of a blind alley. The building consists of three stories, with two floors above ground and a basement floor, and a half of the basement floor is buried underground in order to achieve the maximum capacity by taking advantage of easing of the restrictions.
The outline of the deformed land was extruded three dimensionally to form the house, and the charming appearance of the exposed concrete box topped with a roof resembling a pointed hat catches the eye of passers-by.

Their mother’s room is on the semi-basement floor, down the stairs next to the entrance in the entrance court. The entire floor plan is designed compactly: the couple’s space is on the first floor with two study rooms, for the husband and wife respectively; a bedroom between the studies; and a wet area. Although it appears rather closed from the outside, the interior space with a sense of openness with abundant natural light is achieved by providing the courtyard.
The family room on the second floor is shaped along the setback-line limits, and the wooden rafters are used for the roof truss instead of reinforced concrete ones, creating a unique appearance of the mixed structure.

One feels a distinct centripetal force in the loft-like small space with a courtyard, which somehow reminding one of a yurt, a dwelling of Mongolian nomads. The entire roof is lit up by the ambient light, creating a sense of security in such a small space, as if staying under the shelter of a big tree. 




Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Location : Tokyo city Shinjuku
Date of Completion : June 2016
Principal Use : Private housing
Structure : Reinforced-concrete & wooden
Site Area: 66.95m2
Total Floor Area : 78.68m2 (40.87 m2/1F, 39.34m2/2F, 39.34m2/2F)
Design Period : October2012 - December2014
Construction Period : February2015 - May 2016
Structural Engineer : Nomura Structure (Nomura Motoi)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design : SIRIUS LIGHTING OFFICE

Material Information
Exterior Finish : Exposed Concrete
Floor : Walnut Flooring
Wall : Exposed Concrete
Ceiling : Exposed Concrete/Cheek
Lighting : LED -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Baubeginn 02/2015
    Fertigstellung 05/2016
    Gebäudetyp Einfamilienhäuser (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 79 m2
    Baugrundstück 67 m2
    Projektadresse Shinjuku
    JP-Tokyo
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 19.08.2016
Zuletzt aktualisiert 11.11.2016
Projekt-ID 5-62691
Seitenaufrufe 519



Anzeige





Anzeige