loading
Diashow »
  • JP
  • Realisiertes Projekt

GRID


Projektbeschreibung:
The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The... +
The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The building and finishing materials were also carefully selected and kept to a minimum, giving the spaces an austere atmosphere.
The layout is extremely simple, with a family room in the center, a courtyard adjacent to that, and a master bedroom, children’s room, and hobby room occupying the wings on either side of the courtyard. While this symmetry gives the house a Western-style formality, the design also disrupts the symmetry in classic Japanese style by including steps and a private courtyard on only one side.
The family room facing the courtyard has a high ceiling and clerestory windows that run on the north and south sides. The natural light that pours through these windows is partially blocked by eaves that extend out 1.8 meters and have thin outer edges that give the building a light, floating feeling. The room’s coffered ceiling, divided into a 1.2-meter-square lattice, resembles the architecture in temples and sukiya-style structures, which are inspired by the elegance of the classic teahouse. In addition to serving the structural purpose of supporting the weight of the roof, the ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork.
By integrating the client’s meticulously curated collection of artwork and designer furniture and lighting into the architecture, the spaces express individuality without being overly busy. As a result, the building becomes a “house with museum-like qualities” rather than a museum in the shape of a house.





Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates
Structural Engineer : Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Date of Completion : December 2016
Principal Use : Private housing
Structure : Reinforced-concrete
Site Area: 308.81m2
Total Floor Area : 126.44m2
Design Period : July2013 - December2016
Construction Period : December2015 - December 2016


Material Information
Exterior Finish : Exposed Concrete
Floor : Tile Flooring
Wall : Exposed Concrete
Ceiling : Exposed Concrete
Lighting :LED -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Baubeginn 12/2015
    Fertigstellung 12/2016
    Gebäudetyp Einfamilienhäuser (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 126 m2
    Baugrundstück 309 m2
    Projektadresse
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 16.03.2017
Zuletzt aktualisiert 12.05.2017
Projekt-ID 5-65821
Seitenaufrufe 367



Anzeige





Anzeige