English version: beta!

loading
Diashow »
  • JP Osaka
  • Built project

Ajax Beauty Salon


Project description:
We were commissioned to design the premises of a newly opened hair salon within a multi-tenant building located in Kyobashi, an old downtown area of Osaka. During our visit, we found the site to be a pleasant, well-lit space with many windows. The owner's requirements were for "a styling space that brings sunlight into the interior while also hiding the exterior landscape from view."

In response to these requests, we decided to insert a box made of iron plates and aluminum into the existing... +
We were commissioned to design the premises of a newly opened hair salon within a multi-tenant building located in Kyobashi, an old downtown area of Osaka. During our visit, we found the site to be a pleasant, well-lit space with many windows. The owner's requirements were for "a styling space that brings sunlight into the interior while also hiding the exterior landscape from view."

In response to these requests, we decided to insert a box made of iron plates and aluminum into the existing framework of the building so that it would nestle within it. Three types of round holes in different sizes were made in the panels so that lines of sight from the entrance and views of the exterior landscape were gently obscured while also ensuring that sunlight filled the space. These holes can also be used to install lighting fixtures or plug in hair dryers, giving them additional functions. Areas devoted to uses other than hairstyling (such as the shampooing, rinsing, and waiting area) were painted black in order to create a contrast with the light, and to downplay their presence within the entire scheme of the space.

As the sun sets, the interior of the hair salon suddenly begins to radiate light through the holes in the panels, just like a sort of lampshade, while also serving as a kind of signage for the salon. By limiting the number of windows on the holed surface of this nest-like box, we were able to create a calm, tranquil space that accentuates the feeling of illumination and the passage of time.



Designer Information: Yasunari Tsukada Design

Project information
Completion : 2010 February
Built area: 74.80 square meters
Location: Miyakojima-ku Osaka, JAPAN
General Contractor: Tenshin Construction

Wall : Steel Plate(laser cut), urethane resin paint
Flooring : Mortar, White EP Paint, Epoxy resin paint
Ceiling : Aluminum Plate(laser cut), urethane resin paint -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Completion 2010
    Type of building Interior Design, Furniture / Department and retail stores, Malls, Shopping arcades
    Project size
    Built area 78 m2
    Project address Miyakojima-ku
    JP-Osaka
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Advertisement