English version: beta!

loading
Diashow »
  • ES-17406 Viladrau
  • Built project

Multifunctional pavillion 'Riera Major'


Project description:
[CAST]
El reto de la ampliación de este centro terapéutico situado en una privilegiada ubicación de las afueras de Viladrau (Girona) fue, en primer lugar, ofrecer una mejor relación del enfermo residente con el entorno natural mediante una reinterpretación de las construcciones tradicionales de la zona. Y en segundo lugar, estudiar las verdades necesidades programáticas del centro ‘Riera Major’ para ofrecerles una respuesta mesurada y económica.

Este pabellón de uso exclusivo de los... +
[CAST]
El reto de la ampliación de este centro terapéutico situado en una privilegiada ubicación de las afueras de Viladrau (Girona) fue, en primer lugar, ofrecer una mejor relación del enfermo residente con el entorno natural mediante una reinterpretación de las construcciones tradicionales de la zona. Y en segundo lugar, estudiar las verdades necesidades programáticas del centro ‘Riera Major’ para ofrecerles una respuesta mesurada y económica.

Este pabellón de uso exclusivo de los pacientes del centro nace de la necesidad de un espacio polivalente y conectado al edificio-residencia principal. La intención de ser un espacio abierto a su entorno se refleja en la sección, que se abre al bosque mediante dos grandes paramentos transparentes y a su vez, crea dos paredes ciegas donde se concentran las instalaciones necesarias, tanto las programáticas (baños y despacho) como las térmicas, energéticas y lumínicas.

La aportación de este edificio se centra en sintetizar, de manera contemporánea, la necesidad de una arquitectura integrada tanto en el paisaje como en el edificio que lo acoge. Proponemos partir formalmente de una arquitectura tradicional, respetando el volumen del edificio vecino, pero utilizando materiales y una imagen contemporánea mediante una estructura de madera ligera. El sistema estructural, entendido como la quilla de un barco, no actúa simplemente como elemento de sujeción, si no que otorga carácter al espacio y muestra el origen volumétrico del edificio. Como en las construcciones tradicionales, la estructura confiere la forma al edificio.

Igualmente, se opta por una esmerada selección de los materiales, colores, texturas y luz utilizados; para que el mimetismo del edificio con el entorno –en todas sus escalas- sea el máximo.

[ENG]
The challenge on the enlargement of this therapeutic centre -‘Riera Major’, located in a privileged site in the outskirts of Viladrau, Girona- was, on the one hand, to offer an improved relation between the patient and the surrounding nature through a reinterpretation of traditional constructions of the area. And on the other hand, to study the real needs of the centre in order to offer them a moderate, affordable solution.

This pavilion –which will be used exclusively by the patients of the centre– responds to the need of a new multifunctional space connected with the existing building. The will to be an open space is reflected in the section, which opens up towards the forest with two big windows, while at the same time has two blank walls where all the required building systems are located, both programmatical (restrooms and an office) and thermic, energy and lighting.

The main contribution of this building consists in synthesising, in a contemporary fashion, the need of an all-encompassing architecture that integrates both the surrounding landscape and the existing building. We propose to start with the formal model of a traditional architecture –in harmony with the existing building- but using materials and a contemporary image by means of a light wooden structure. The structural system is seen as a boat’s keel, and it doesn’t only work as a fastening component but it also conveys a ‘personality’ to the inner space and at the same time, it displays the volumetric origin of the pavilion. Like in traditional constructions, the structure bestows shape to the building.

We also opt for a careful selection of materials, colours, textures and lighting to be used, in order to facilitate a complete integration of the pavilion, on all its scales, with the surroundings. -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Completion 2011
    Type of building Medical centres, Health centers, Polyclinics (Extension)
    Project size
    Built area 106 m2
    Project costs
    Construction costs (total) 140.000 EUR
    Project address ES-17406 Viladrau
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Advertisement