English version: beta!

loading
Diashow »
  • JP Yokohama
  • Built project

House in Shinoharadai


Project description:
The site is situated on a small hill in Yokohama. A new program, composed of two-family residence and office, is applied to the building, while paying attention to preserve the family's history and memories attached to the land. The building is divided in different volumes according to the scale of the surrounding residences. The podium is constructed of concrete retaining walls, the main volume, which is regarded as piano nobile, is made of concrete using wood panel formwork with... +
The site is situated on a small hill in Yokohama. A new program, composed of two-family residence and office, is applied to the building, while paying attention to preserve the family's history and memories attached to the land. The building is divided in different volumes according to the scale of the surrounding residences. The podium is constructed of concrete retaining walls, the main volume, which is regarded as piano nobile, is made of concrete using wood panel formwork with tongue-and-groove joints, and the white volume contains office. The form of each volume expresses a different function inside.



The interior space is planned around the old pine tree with the family history. Living/dining/kitchen space of the parents' house is located around the tree, and the exterior wall continues into the interior space, integrating the terrace and the living room.



Children's house and office shares the main entrance. The impressive stairs lead to the second floor from the entrance hall. All the volumes protrude into the void, with the soft natural light cascading from above; this is the symbolic space of this architecture. The office has a modern interior space based on black and white in harmony with the landscape.



From the second floor one can enjoy a full panorama of Yokohama Bay. The second floor is composed of an open plan in order to provide fine views from everywhere for the children's family. Living/dining/kitchen space extends to the roof terrace continuously, so that the interior and the exterior merge into each other, and the house will open up towards the sky.



These three separate functions are closely connected with the exterior in different ways, while placed at an appropriate distance where one can feel presence of others.






Architecture : Katsuma Tai
Structural Engineer : Motoi Nomura

Photography : Seiichi Ohsawa

Project Outline
Date of Completion : 2013
Principal Use : Residential
Structure : Reinforced concrete
Site Area : 393.17m2
Total Floor Area : 278.26m2 (149.30m2/1F, 122.25m2/2F, 6.71m2/PHF) -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Completion 2013
    Type of building Semi-detached houses, Two-family homes
    Project size
    Gross floor area in m² 278 m2
    Building plot 393 m2
    Project address JP-Yokohama
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Advertisement