English version: beta!

loading
Diashow »
  • JP Kanagawa
  • Built project

cnest


Project description:
Two Volumed Bird's Nest – Architect’s own house cum Office

This is a plan for a site, which can be called a cliff with a maximum elevation difference of 14m and a maximum slope angle of about 70 degrees. The biggest draw of this site is the views of the sea horizon and rich greenery. The house was planned with consideration of maximizing the utilization of its appeal. At the first visit to the site, an unplanted grove of large zelkova and maple on the site was as characteristic as the... +
Two Volumed Bird's Nest – Architect’s own house cum Office

This is a plan for a site, which can be called a cliff with a maximum elevation difference of 14m and a maximum slope angle of about 70 degrees. The biggest draw of this site is the views of the sea horizon and rich greenery. The house was planned with consideration of maximizing the utilization of its appeal. At the first visit to the site, an unplanted grove of large zelkova and maple on the site was as characteristic as the beautiful views. A plan was sought to leave the trees and to create a scenery in which the building blends in. An intuitively germinated image there was of a floating birdhouse with a pointy delta-shaped roof, hanging from a big tree. However, a method to levitate a birdhouse without ground was hard to find, and various discussions were had. As a result, a method was selected in which a birdhouse was fixed as if hooked on a block of RC, which was embedded into the ground. The cantilever with a 4m x 13m flat surface, which supports the floating birdhouse, is supported by an RC slab and narrow steel-frame branches.
The way of letting natural light into the interior space allows one to feel the purity of the sunlight, as well as intensifies the beauty of the shadows, which is at the extreme opposite of the light. Walls are arranged to dramatically invite the strong light. A gradation of shading, which is visualized by trimming and manipulating light, causes retinal shrinkage as well as reminds us of the traditional Japanese appreciation of “shadow” parts. Depending on the amount of light, grace and modesty are born in the space and the space becomes dignified and silky.






Architecture : Hitoshi Saruta / CUBO design architect
Photography : Hiroshi Ueda, Yasuno Sakata

Project Outline
Location : Oiso-cho, Kanagawa, Japan
Date of Completion : September, 2013
Principal Use : House and Atelier
Structure : Reinforced concrete, Wood
Site Area : 338 m2
Total Floor Area : 147 m2 (53m2/BF, 94m2/1F)
Structural Engineer : Kenji Nawa / NAWAKENJI-M

Material Information
Exterior Finish : red cedar siding, exposed concrete, galvanized steel plate, mortar, plaster
Floor : wood flooring, carpet
Wall : plaster, wallpaper
Ceiling : exposed concrete, wallpaper -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Completion 09/2013
    Type of building Ateliers, Studios, Offices / Single-family houses (New building)
    Project size
    Gross floor area in m² 147 m2
    Building plot 338 m2
    Project address Oiso-cho
    JP-Kanagawa
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Advertisement