English version: beta!

loading
Diashow »
  • JP
  • Built project

GRID


Project description:
The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The... +
The client for this project has a large art collection, and wanted to start a new chapter in life with his family in a house with museum-like qualities that would take advantage of this collection. The neighborhood surrounding the site is quiet, so in order to keep noise to a minimum and not create an intrusive feeling, we proposed a single-story reinforced concrete structure. Like the exterior, the interior features a monochrome color scheme that serves as a good background for artwork. The building and finishing materials were also carefully selected and kept to a minimum, giving the spaces an austere atmosphere.
The layout is extremely simple, with a family room in the center, a courtyard adjacent to that, and a master bedroom, children’s room, and hobby room occupying the wings on either side of the courtyard. While this symmetry gives the house a Western-style formality, the design also disrupts the symmetry in classic Japanese style by including steps and a private courtyard on only one side.
The family room facing the courtyard has a high ceiling and clerestory windows that run on the north and south sides. The natural light that pours through these windows is partially blocked by eaves that extend out 1.8 meters and have thin outer edges that give the building a light, floating feeling. The room’s coffered ceiling, divided into a 1.2-meter-square lattice, resembles the architecture in temples and sukiya-style structures, which are inspired by the elegance of the classic teahouse. In addition to serving the structural purpose of supporting the weight of the roof, the ceiling turns the building itself into a piece of minimalist artwork.
By integrating the client’s meticulously curated collection of artwork and designer furniture and lighting into the architecture, the spaces express individuality without being overly busy. As a result, the building becomes a “house with museum-like qualities” rather than a museum in the shape of a house.





Architecture : Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates
Structural Engineer : Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
Mechanical Engineer : Naoki Matsumoto
Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE
Photography : Masao Nishikawa

Project Outline
Date of Completion : December 2016
Principal Use : Private housing
Structure : Reinforced-concrete
Site Area: 308.81m2
Total Floor Area : 126.44m2
Design Period : July2013 - December2016
Construction Period : December2015 - December 2016


Material Information
Exterior Finish : Exposed Concrete
Floor : Tile Flooring
Wall : Exposed Concrete
Ceiling : Exposed Concrete
Lighting :LED -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Start of construction 12/2015
    Completion 12/2016
    Type of building Single-family houses (New building)
    Project size
    Gross floor area in m² 126 m2
    Building plot 309 m2
    Project address
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Information box

Announced on 16.03.2017
Last updated 12.05.2017
Project ID 5-65821
Page views 333

Advertisement





Advertisement