modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 12/2011

Open idea contest for the development of the centre of Harstad

Perspektive Marina

Perspektive Marina

ein 2. Preis

Preisgeld: 32.000 EUR

magma architecture

Architektur

Erläuterungstext

Fokus på vores forslag til udviklingen af Harstads bycentrum har ligget på, at skabe en ny forbindelse mellem byen og havet. Løsningen på, at styrke bymidten som byens vigtigste mødested findes i en regenerering af kystlinjen. Byen og dens urbane miljø vil blive reaktiveret ved at øge anvendeligheden af kystlinjen for byens borgere og turister. Vi foreslår fem forskellige områder beliggende på stribe langs en kontinuerlig boulevard langs kystlinjen. Disse områder vil være direkte forbundet med baglandet og vil forøge tiltrækningen af bymidtens forskellige områder. Hvert område vil have sin egen unikke karakter som vil kunne yderudvikles med tiden. Byens offentlige interesser og attraktioner opnås ved en mangfoldighed i program, atmosfære og karakter. Dette vil tiltrække et stort spektrum af mennesker med forskellige interesser i forskellige aldre.

De fem områder langs kysten har hver deres unikke karakteristiske relation til havet:

De Levende Moler
Molerne ved Rikard Kaarbøs Port vil blive udbygget med boliger, caféer og restauranter som vil skabe et nyt, ungt og levende miljø tæt på byens centrum. Disse nye livlige aktiviteter på molerne vil skabe en forøgende attraktion i byens centrum, som man kender det fra Grachten i Amsterdam eller Nyhavn i København, og give byen en levende og sprudlende atmosfære klods op af havet. Dette miljø og dets mange muligheder vil være tiltrækkende for unge mennesker som ønsker at bo i en levende by, hvor de kan gå på opdagelse i livet på havnen, dag og nat.
Harstads centrum er plaget af en høj densitet af kontorer som står tomme hen om aftenen og natten, hvilket skaber et bymæssigt uattraktivt aften- og nattemiljø. De nye moler vil skyde nyt liv i byens centrum langs hele døgnet og tiltrække yngre beboere som ønsker at bo og være en del af et urbant levende bymiljø. Gangvejene på molerne vil være direkte forbundet med byens centrale plads, Torget. En enkeltstående bygning med kulturelle og uddannelsesmæssige faciliteter for enden af dette havneområde, ved det historiske havnebygget, vil tiltrække byens besøgende og turister.

Arealerne langs havet vil skabe en masse øget interesse. Udviklingen af de faste ejendomme på de nye byggegrunde på molerne kan skabe finansiel kapacitet til at udvikle havnen og dens infrastruktur. Bygningerne vil være i op til fire etagers højde med en gangvej ved siden af havne boulevarden. Havnen her vil indeholde en mole hvor mellemstore både for privat eller kommercielt brug kan lægge til. Facaderne på den anden side af molen er terrasseret og vil give mulighed for en enestående udsigt udover de omkringliggende havneområder. Samtidig vil en kaskade af grønne haver skabe en privat atmosfære for par og unge familier.

Fritids Havnen
Ved at omdirigere trafikken fra byens centrum vil stedet mellem byen og Høgskolen / Kulturhuset blive et fjerntliggende sted for fritid og begivenheder. Havne boulevarden omfavner og skaber en lomme i havet på størrelse med en lille sø, hvor forskellige udendørs sportsaktiviteter og kulturelle begivenheder kan udfolde sig. Området omkring havnen her organiseres af en række mindre bygninger, hvoraf størstedelen vil være midlertidige. Ved at integrere midlertidige bygninger som en del af udviklingen af Harstad vil byen konstant have områder hvor fremtidig udvikling vil være mulig, hvilket vil holde byen attraktiv set ud fra et fremtidsmæssigt perspektiv. Midlertidige bygninger vil og skal undergå en udvikling og forandring op igennem fremtiden. Mens andre byer stopper udviklingen efter et boom, og ofte oplever perioder med svigtende interesse vil Harstad derimod udvikle sin sociale og kulturelle identitet over tid gennem skiftende tilstande mellem by og hav. Midlertidige bygninger kan huse forskellige events, pavilloner, caféer, barer, restauranter, opbevaring af sportsudstyr, udstillingslokaler og midlertidige kontorer for iværksættere. Andre programmer såsom et pariserhjul, cirkus, husbåde og studenter faciliteter vil også kunne tænkes og vil afhænge af den fremtidige politiske og kuratoriske udvikling af dette havneområde. Selvom dette muligvis vil være et af de mest attraktive områder for fast ejendoms udvikling, vil dette område altid målrettet forblive fleksibelt i dets struktur. Dette vil gøre og sørge for at Harstad som by vil forblive bæredygtig.

Sejlklubben
En marina for private sejlbåde tæt på byen vil drage folk til byen centrum. Fritids- og sportsfaciliteter vil her være placeret lige uden for din hoveddør. Harstads beboere behøver derfor ikke køre langt for at opleve havet og det naturrige miljø. Turister vil ligeså have rig mulighed for at opleve havet fra det unikke perspektiv fra en sejlbåd. Dette vil give Harstad et ry for at være en by som ikke kun er omgivet at et natursmukt landskab, men også en by som er i tæt sammenspil med havet på en bred vifte af forskellige måder.

Tidevandskilen
Tidevandskilen bringer vandet helt tæt på byens centrum. Det er en plads som vil op igennem dagen forandre størrelse afhængende af havets niveau. Som på Piazza San Marco i Venedig vil vandet oversvømme, eller afsløre og afgive, et stort indre bytorv. I løbet af vinteren vil vandet fryse til is, hvorved en potential udendørs skøjtebane skabes. Om sommeren vil en trappe af siddepladser invitere til ophold hvor vandet kan nydes på helt tæt hold. Tidevandskilen er flankeret af en markedsplads hvor man med en unik havudsigt kan handle lokale egns varer. Om vinteren vil et julemarked kunne tilføje endnu mere til aktivitet i området.

For enden af kilen vil Harstads rådhus rejse sig og markere byens centrum, synligt langvejs fra. Rådhusets niveaudelte facade vil åbne sig op ud imod havet og skabe en enestående udsigtsplatform i høj højde. Herfra vil de indsejlende færger til Harstad og Mågøya være synlige. Trapper fra udsigtsplatformen ned til Tidevandskilen kan bruges af offentligheden til ophold og hvil med udsigt udover pladsen.

Landgangs dokken
De tidligere landgangs dokke for turistbådende vil blive udformet som byens velkomstområde, Harstads ”velkomst-port”. Dette område vil udover at indeholde færge terminalen også indeholde indkøbs-, shopping- og kulturelle aktiviteter. Dette vil blive stedet, hvor besøgende for første gang hilser på Harstad og dets beboere. Det indendørs shopping center vil tilbyde alle de vare der vil være at finde i Harstad og omegn. Det nye shopping center vil være forbundet med de eksisterende shopping faciliteter på pladsen.

Terminal komplekset vil også huse en busterminal og underjordisk parkering under byens nye rådhus. På denne måde vil færge terminalen være velforbundet med lokal og regional turisme og rejsende. Et maritimt museum på spidsen af dokken vil skabe et varetegn synligt fra havet. Her vil der blive skabt et karakteristisk knudepunkt for Harstad.

Infrastruktur
Forbindelsesrute nr.83 leder i øjeblikket megen tung trafik til og igennem byens havnearealer. Dette opsplitter og bryder byens centrums link til havet og opdeler byen i beboelses og kommercielle arealer. Med tanke på at genforbinde byen med havet og skabe et vitalt urbant liv i byens centrum tilslutter vi os Harstads intentioner om at omdirigere forbindelsesrute nr.83 til et delvist underjordisk område langt fra kystlinjen. Havet vil flettes sammen med byens urbane struktur på forskellige måder ved at udforme kystlinjen og dens brug. Nye kig fra byens centrum til de omkringliggende havnearealer skaber en tilstedeværende forbindelse til havet.

Vi forestiller og ønsker os et by centrum med fokus på gående og cyklister. Rummene mellem husene vil blive omorganiseret således, at hierarkiet mellem gade og fortov nedbrydes. Overfladen i byens stueetage vil blive transformeret med det formål at aktivere og engagere det offentlige. Et skift fra tung til let trafik for biler, levering og busser vil gøre byens centrum fuldt tilgængeligt for byens borgere og besøgende. Grafik på veje og gader såsom retningspile, afmærkning for lokale internet hot spots og sports afmærkninger vil stimulere og invitere til forskellige former for aktivitet i gadebilledet. Urban møblering af gaden såsom blomsterhaver, sandkasser og siddeinstallationer vil organisere gadebilledet på en ikke hierarkisk måde. Topografiske forandringer af gades overflade kan ligge op til sjov og leg. Ligeledes kan byens facader blive brugt af offentligheden som f.eks. som en offentlig storskærm.

Byens centrum tilbyder et specifikt antal af parkerings faciliteter for individuel brug. En af disse parkeringskældre er placeret under rådhuset ved siden af det nye terminal kompleks. Tilstødende findes busterminalen også direkte forbundet til det omtalte terminal kompleks. Herved vil passagerer rejsende med båd have let forbindelse til transport i tilfælde af videre rejse.

Bæredygtighed
Nøglen til en bæredygtig udvikling af Harstad er erkendelsen og bevidstheden om, at en forbindelse til havet vil tiltrække besøgende og nye borgere. Havnens historiske industrielle natur vil blive transformeret om til et mangfoldigt urbant miljø med en stor forskellighed i karakter og atmosfære. Udviklingen er et sammensurium mellem indsigt og påskønnelse af Harstads historie. Et nyt museum på havnens spids vil oversætte byens historie til en ny fremtidig fortælling.

Byens densitet vil blive forøget med 15%, mens kystlinjen og det interne gadebillede vil tilbyde midlertidige strukturer som let kan transformeres og tilpasses fremtiden. Byen vil altid let kunne transformeres og tilpasses nye fortolkninger og tiltag. Disse strukturer kan være urban gademøblering, kiosker, café pavilloner, scener og lignende. Muligheden for forandring er nøgleordet til en bæredygtig by.

Vi foreslår en introdosering af et blødt landskab i bybilledet i byens centrums og haver på byens tage for ny videreudvikling. Et udvalg af forskellige parker vil reflekterer naturen af de forskellige områders i byen. Blandt dette udvalg vil der være at finde et forskelligt udvalg at by- og strandparker. Ved hjælp af en kombination af forskellig vegetation vil parkerne forblive grønne gennem alle årets årstider. I tilknytning til disse parker vil der findes legepladser og forskellige sports faciliteter.

Belysnings koncept
Kystlinje boulevarden vil være oplyst om natten og vil være hovedattraktionen i løbet af dagen og natten. Specifikke offentlige pladser og attraktioner vil yderligere blive fremhævet i form af belysning. Konceptet for belysning af boulevarden vil integreres med kulturelle aktiviteter om aftenen og natten og forskellige lysfestivaler op igennem sommeren.

Beurteilung durch das Preisgericht

Perlebåndet langs kysten skaper en ny forbindelse mellom byen og havet, og søker å styrke bysentrum gjennom en regenerering av kystlinjen, slik at anvendeligheten økes både for byens borgere og turister. Det foreslås fem områder langs kystlinjen med ulikt program og karakter, som bindes sammen av en kontinuerlig bulevard. Forslaget definerer en ny grense for bysentrum, gjennom en tydelig fortettingsstrategi, og dette grepet kan bidra til å skape det kompakte og urbane bysentrum som etterspørres i programmet. Rådhuset foreslås lokalisert sentralt, der bussterminalen ligger i dag. Gjennom denne plasseringen etableres det nye romlige forløp i sentrum. Byrommene får en god bymessig skala, med tydelig definerte roller, som juryen savner i flere av de andre besvarelsene, og forslaget premieres til tross for at det har omlegging av Rv 83 i tunnel som forutsetning.
Hvert av de fem angitte områdene er direkte forbundet med sitt bakland, og hvert område skal kunne videreutvikles med tiden. Juryen mener hovedgrepet er interessant, og besvarelsen har en tiltalende og lettfattelig diagrammatisk fremstilling av hovedideen, med den lineære aktivitetsaksen som brettes ut og formes til områder med ulike program langs kystlinjen. Forslaget er godt illustrert, med informative diagrammer og tydelige arkitektoniske intensjoner vist i perspektivene.
Hovedgrepet har som forutsetning at Rv 83 legges i tunell utenom sentrum, og at lokaltrafikken gjennom sentrum ledes utenom Sjøgata via øvrig lokalveinett. Denne forutsetningen tydeliggjør hovedgrepet, men det er sårbart dersom riksveien ikke legges om. Selv om store deler av tungtrafikken kunne benyttet en tunnel utenom sentrum, ville det være behov for å trafikkere med større kjøretøy i og gjennom sentrum. Hovedgrepet vil dermed være vanskelig gjennomførbart pga eksisterende stigningsforhold og kurvatur på det lokalveinettet.
Det er positivt at buss- og fergeterminalen samles til ett felles kollektivknutepunkt langs dagens hurtigrutekai, landgangsdokken, men logistikken til og gjennom den nye terminalen er ikke godt redegjort for. Landgangsdokken inneholder også et shoppingsenter som er organisert langs kaia, og det maritime museet på spissen av den nye utfylte ”dokken” skal være et vartegn som er synlig fra havet. Juryen er ikke overbevist om et museum er en riktig funksjon på dette punktet, men mener det kan være interessant å diskutere et annet publikumsrettet program som et endepunkt for Landgangsdokken.
Rådhusets volum danner et nytt bytorv (rådhusplass) mot sjøen, som tidvis vil utvides
som et funksjonelt byrom med den dynamiske tidevannskilen. De nye byrommene rundt rådhuset knyttes til nye fotgjengerområder langs sjøfronten. Juryen mener programmeringen av rådhusets førsteetasje med publikumsrettede funksjoner vil være avgjørende for om rådhuset med en slik sentral plassering vil styrke bylivet i sentrum.
Forslaget har flere elementer som bygger opp om Harstads lokale kultur og historie. Havnebygget er bevart og integrert i den nye boligkonteksten ”de levende moloer” som foreslås ved dagens hurtigbåtkai. De levende moloer skal være tiltrekkende for unge
mennesker, men juryen tror bare unntaksvis at unge mennesker vil være en realistisk målgruppe for boliger med en slik plassering og antatt prisklasse. Den ”Nyhavninspirerte” havna som dannes mellom de to moloene er nordøstvendt. Juryen mener dette er en veldig dårlig orientering for en havn som er tiltenkt en viktig rekreativ rolle både for boligene og for besøkende.
Juryen syns den irregulære utformingen av havnefronten langs Fritidshavnen virker umotivert, men syns ideen om at midlertidige bygg og funksjoner kan anlegges langs denne strekningen er interessant.
Lageplan M 1:1000

Lageplan M 1:1000

Perspektive Fährhafen mit Marinemuseum

Perspektive Fährhafen mit Marinemuseum

Perspektive Kulturmeile

Perspektive Kulturmeile

Perspektive neues Rathaus

Perspektive neues Rathaus

Perspektive Wohnen am Wasser

Perspektive Wohnen am Wasser

Diagramm Marina

Diagramm Marina

Diagramm Fährhafen

Diagramm Fährhafen

Diagramm Kulturmeile

Diagramm Kulturmeile

Diagramm neues Rathaus

Diagramm neues Rathaus

Diagramm Wohnen am wasser

Diagramm Wohnen am wasser

Konzeptdiagramm

Konzeptdiagramm