modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 10/2015

Neubau Krankenhaus "S├╝dspidol"

Teilnahme / 2. Stufe

IAA Architecten

Architektur

Karres en Brands

Landschaftsarchitektur

ABT

Tragwerksplanung

ARUP Netherlands

Bauingenieurwesen

Erl├Ąuterungstext

Our proposal for S├╝dspidol makes use of its immediate surrounding landscape, to anchor itself into the daily life of Esch sur Alzette, and at the same time reaches out to create an even greater landscape. In doing so it ensures a strong dialogue between the hospital and the city. It plays on the need to break isolation by hospitalization, and makes the patient into an active observer and as much as possible a participant of the immediate surrounding urban life. The hospital becomes therefore, besides a vital function of the city, a respectful and active neighbor fur itÔÇÖs surrounding. At the same, the importance of landscape for our concept for S├╝dspidol, provides a connection with the existing nature of Esch sur Alzzette, making hospitalization not just an urban experience but also a natural one. Finally, the bold, fluid contours of the hospital accompany the new green, blue corridor along Dipbach, facilitates the routing between the city center/Nonnenwiese and the university campus and provide S├╝spidol with a distinctive identity in relation to them.

The iconic, undulating feature of the hospital comes, among others, from its dialogue with nature. By mirroring the meandering flow of the water it fits into the landscape like it has always been there. The close by, industrial character of the city receives a counterweight with a soft yet robust hospital landscape.
The undulating contour of the floorplan enables the building a maximum use of the buildable area, and at the same time respond to the extreme and not always profitable proportions of the site. Through this S├╝dspidol can remain a 3 story building. It will be a robust yet small scale, human scale building that expresses authority but also appears gentle and welcoming, inspired by nature.

The concept of landscape of Sudspidol is, first and foremost, in service of the patient. Landscape becomes therefore an active participant in the healing process. It provides the ideal healing environment whether you are at the beginning or end of hospitalization, in intensive care of hospitalized for minor interventions.

The healing process can be a very delicate a vulnerable transition for the patient. By looking at elements such as wind, precipitation, average and peak temperatures as well as sun exposure, the built landscape of Sudspidol will carefully craft its own microclimate. Through precise modelling and positioning of planting, the site will provide shelter. From cold south westerly winds for example, as well as maximizing sun exposure in the summer. Covered walkways to protect from rain and sun, are a part of this scheme as well. Possibly residual heat from the hospital can be used for heating the public pathways around it, ensuring quick removal of snow and heating specially designed outdoor sitting elements, to stimulate people to enjoy the outdoors all year round.

Nature has proven to be soothing and stimulating, and generates a positive impact on the healing process. Patients with rooms facing nature have shown a quicker recovery than those patients facing urbanized environments. By stimulating a constant dialogue on all levels between building and nature, including all senses, we ensure this relation is strengthened. By integrating the allotment gardens of the surrounded neighborhood back into the scheme, this can even be adjusted with an important social aspect by making the patients become active observers of the city life.

Nature and landscape are tailored to fit the healing process and offer what is most needed at different stages of hospitalization. From soothing, calming microclimates where patients can enjoy a stimuli free meditation to a more relaxing play of sounds and textures all the way to a dynamic and stimulating play and engaging landscape.

Social interaction is an important part of healing. By stimulating interaction on all levels we provide an environment that breaks the typical isolation of traditional hospitals. By integrating the allotment gardens of the surrounded neighborhood the patients become active observers of the city life.

The park surrounding the hospital is defined by the presence of the Dipbach as its axis. The experience of water becomes therefore central to the park itself. By alternating open and closed space, spaces where water comes up to the building or where it gives it space as well as different types of water edges we create an ever changing dynamic park experience. Topography plays an important role in the design. By using ground from the construction process we can create strong topographical elements which anchor the building naturally in its surrounding and create the sense of depth in the park. Together with the long curvatures of the path system this will generate a sense of ÔÇťbignessÔÇŁ and spatiality that allow for diverse experiences within a very limited space. Enclosed by a protective forest membrane, the park enhances the linear connection between the city center and the university grounds.
The generated park provides space for every patient; weather only out for a quick 5 minute (assisted) walk, or out on a hour long hike around the area. In closed and protective forests, or sunny open areas along the water of the Dipbach patients, staff, as well as inhabitants or visitors always find their place.

The meandering envelope of the building is balanced on the interior by a robust and flexible grid structure. This allows for a play of volumes and voids that bathe all the areas of the hospital in light. Going from the roof down to the underground level, they define green, valley like structures, with patios on each level. Connected in the center by the main axis of the hospital and towards the exterior by the perimeter corridors they define a net of green vibrant spaces that animate any walk through the building. They are the DNA of the hospital, and because of them the built structure becomes a landscape itself!
The green terraces react on each floor to the nature of the program as well as typical physical conditions. They move from more public and dynamic to more private and intimate according to the functions of the hospital, and from wet and shady to bright and colorful according to sun and wind exposure. They are essentially referring to a section through the forest landscape, going from low lying (wet) areas all the way to the top alpine cliffs with each level having its specific strong identity.

The patioÔÇÖs on -1 bring vibrant green colors to the deepest levels of the hospital. These, mostly inaccessible gardens, are visual plays of moss, ferns, and rocks, combined in different ways with water. Water enhances the experience of light translating the Esch sur Alzette sky to the foundation of S├╝dspidol. These low lying gardens offer spectacular views from the upper levels. In places, sculptural rock elements rise and peak into the entrance area, blurring the lines between the patioÔÇÖs on all levels.

The ground and first floor are representative of the meadow habitats. Here, in the soft shade of the 2nd floor tree canopy a vivid meandering of colors brighten up views from the reception area, patient rooms as well as staff rooms and operation and intervention spaces. High grasses together with mid-height en high planting provide soothing environments for the patients just walking into the hospital, in recovery or about to undergo surgery. The playful patterns they contour make for stimulating views when looked at from the upper levels.

The, patient room dominated second floor is dotted with spaces encouraging interaction and stimulating healing. Spaces for gardening as well as flower gardens and rooftop orchards stimulate direct interaction between patient and nature. Diverse typologies of patioÔÇÖs are proposed going from very public to more private ones, and from completely accessible to enclosed ÔÇťvitrinesÔÇŁ of trees. The technical level offers the space for planting consistent size trees with ease and given its strong patient presence it is only fitting that these gardens in the sky are marked by a surprising number of trees. The species proposed vary from colorful fruit trees to bright Gleditsias. Transparent and light canopies are sought in order to allow s much light as possible to penetrate the lower lying levels.

The rooftops are covered in an extensive carpet of sedum, low grasses and mosses, mimicking an alpine tundra habitat. Within this landscape, certain limited areas are defined as terraces for the office spaces on the upper levels. This open landscape offer impressive views of the surrounding landscape.

While strong identities and conceptual designs are put forth, we propose working together with the medical staff to refine and adapt all patios to the needs of both patients and staff. They will essentially be part of the design process and therefore their patient knowledge will play an crucial role in the outcome. This will, at the same time, generate a direct emotional connection between people and space.

The same dynamics could be created through nature by recovering the Dipbach, not just in terms of form but also as an ecosystem. The meandering movement of the water, alternating widths of the Dipbach and green islands along its course, sew together currently ignorant neighborhoods. This new, blue network, includes ecological swales towards the Dipbach, the use of roof catchment, overflow- and storage areas and ,by playing with topography, green islands that will be linked and broken apart with the rise and lowering of the water levels. It will create an ever changing experience of the site, in dialogue with the hospital by extending almost to its fa├žade.
By treating the hospital and stream as one ecosystem, perfectly in sync, an integrated hydrological systems in contoured. The basic principle is to handle as much of the storm water as possible near the source and deal with excess water in open drainage and overflow storage. In four stages the water is dealt with on all scales:
- Local infiltration on the hospital roof and roof gardens, lawns and parking areas.
- Slow surface transport trough swales and ditches
- Fast surface transport and primary retention in the restored Dipbach
- Flow retention in ponds and areas prepared for temporary flooding along the Dipbach

Throughout the design special attention is given to functionality and routing. The main entrance area play here an important role. The entrance loop optimally deals with all the flows coming here together and at the same time instills the entrance a representative note. It knits together the hospital, entrance to the site, parking garage and parking lot as well as the daycare in a way where cars, pedestrians and bikes all find their own logic place. The curvious movement described by the paths around the open entrance lawn, make for an elegant approach, where landscape and building come together. The secondary entrance as well as the emergency entrance all receive consistent amount of space where all the necessary logistics are optimally solved.
roof gardens

roof gardens

visitor and patient routing

visitor and patient routing

access and delivery

access and delivery

level -1

level -1

level 0

level 0

level 2

level 2

level 3

level 3