modgnikehtotsyek
TÄGLICH FRISCHE WETTBEWERBE UND JOBS Jetzt Newsletter bestellen

Nichtoffener Wettbewerb | 07/2013

Neuer Campus der Vietnamesisch-Deutschen UniversitÀt / New Campus of the Vietnamese-German University

4. Preis

Riegler Riewe Architekten

Architektur

ASTOC ARCHITECTS AND PLANNERS GmbH

Architektur

Marina Stankovic Architekten BDA

Architektur

yo2 architects Ltd.

Architektur

Agence Ter

Landschaftsarchitektur

Amstein + Walthert AG

Bauingenieurwesen

Transsolar Energietechnik GmbH

Energieplanung

INGENIEURBÜRO DR. BINNEWIES Ingenieurgesellschaft mbH

Tragwerksplanung

ARGUS Stadt und Verkehr

Verkehrsplanung

ErlÀuterungstext

The main idea of the project is to create a unique design for the VGU campus in Ho Chi Minh City, which embodies the nature and qualities of a typical middle European campus. By merging German and Vietnamese educational constraints as well as important aspects of everyday life of both countries, we created a self-sufficient urban setting that will create and prosper as a unique campus for a special university model with the ambition of becoming a high ranking university in Asia.

With the elements of the context and the city implant, we developed means to create relationships that go beyond the campus itself. The river banks form a continuous band in form of a green public space exceeding the limits of the site and connecting the site to the context. In the surrounding master plan, special buildings are positioned in the bends of the river. To reflect this, the campus site is marked by the main entrance of the campus with its landmark buildings, the ceremony hall and the science park.

The university program and the campus city form one entity. The urban design concept proposes a dense and compact city with a strong rectangular outline that marks the edges of the campus buildings. The rectangular shape of the city is structured by ribbons of buildings separated by streets and are interrupted by a vivid rhythm of small alleys. Superimposed to the grid-like structure we find the diagonal boulevard that links the main access with the center of the campus.

The central green, Broadway like, axis represents the main artery of the campusÂŽ "soft infrastructure". Pedestrian circulation, water retention and recreational high quality outdoor spaces are the main functions of this "green vein.Green pocket parks to the east and west bring in the landscape deep into the campus and subdivide the housing areas into livable neighborhood quarters.

The diagonal main access leads directly to the heart of the campus. The center is formed by two key buildings of the university: lecture hall to the north and library to the south. These landmark buildings dominate the center of the campus with their special function, size and architectural appearance. Between the key buildings spans the main plaza and a linear park.Along the main plaza in the center of the city, a series of smaller squares in the surrounding neighborhoods form vibrant focal points of campus live.

Other than expected, our mission became to design a whole city with many different functions such as living and working, functions of the daily use and last but not least a university with dormitories, offices, laboratories, library and lecture hall. This setting makes the task more complex, but also more fascinating. University architecture can be the prototype of an interdisciplinary, open minded communication between people, regardless of which nationality, religious affiliation or age group they are. To create platforms for informal communication and intensive discussions is a basic challenge to work on this project. The main impact of environmentally friendly, ecological orientated, flexible and sustainable as well as aesthetic university architecture, might be inspiring future generations to be highly sensitive and responsible for any kind of human life cycles and global circumstances.

Beurteilung durch das Preisgericht

Applying the criteria of the RFP, the jury appreciated the project for the following qualities:
Strong master plan qualities, potentially providing a system for great variety, a small town.
Strong phasing concept.
Strong sense of the landscape through the site with the ‘creek’.
Applying the criteria of the RFP, the following components of the project have been judged as less successful by the jury:
Lacking potential to create an image as a neighborhood.
Too wide distribution of student accommodation.
Sport facilities too remote from main student housing.
Missing statement on the areas north of the canal.
Little sense of orientation or local context.
Applying the criteria of the RFP, the jury has doubts in regard of the following parts of the design, resulting in the recommendation to review these elements in case the authors are chosen for further development:
The tall housing blocks seemed out of scale and not appropriate. It was felt that increasing the heights and density of the lower student housing would allow for more density, without the need for the taller towers.