loading
Diashow »
  • JP Tokyo
  • Realisiertes Projekt

Kitasenzoku Apartment


Projektbeschreibung:
"As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns"

This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client's company, the shared-room style student residences, and the residences for the staff members and the... +
"As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns"

This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client's company, the shared-room style student residences, and the residences for the staff members and the client.

This site is located within the shopping district near the university. An entrance hall is situated along with a town street and opened to the city, so that the open area can be used as a lecture space for the students, or as a casual drop-by space for any city residents. The common hallway from the entrance hall is also designed as the extending passage from the town street, equipped with benches, lightings and plants for creating the atmosphere of a city street. A shared space used by the students is also opened to this common hallway, producing a casual and inviting atmosphere for the staff members. The whiteboard paint finish of the wall in this space allows them to draw on the wall, promoting casual and daily discussions among students and staff members. There is a private space for the students separated by the tunnel-like space behind the staircase.

The building form was derived from the calculations of setback and shadow-casting regulations, while the volume of the building was defined by the necessary areas and spaces for the residences and users--as a result, balconies are produced as gaps between those two design criteria in three-dimensional manner. While those balconies could be shared by the residents through void spaces with maintaining their own privacies, such three-dimensional condition does not clearly divide the void space into pieces for an attached property of a particular residence.

Because this building has a prominent volume within the surrounding neighborhood, there is no clear and distinguishable front or back side of the building. The building volume is reduced by the sense of openness created by the openings on all elevations of the building.

It is intended to design a building focusing on the relationships among people, or a building and the urban environment--and hopefully this building helps develop intimate communication between the client and residents, among residents, and even with the students and city residents to become part of such communication.




Architecture : Tomoyuki Kurokawa Architects
Structural Engineer : KINOSHITA structural engineers
Mechanical Engineer : EOS plus / YMO

Photography : Takumi Ota

Project Outline
Location : Ota-ku Tokyo
Date of Completion : 31 July 2015
Principal Use : Collective residence
Structure : Reinforced concrete
Site Area : 145.78m2
Building Area : 97.72m2
Total Floor Area : 490.07m2 (97.55m2/1F, 84.31m2/2F, 89.18m2/3F, 85.93m2/4F, 76.37m2/5F, 56.73m2/6F)

Building Functions
1F : Entrance hall / Office(Owner’s company office)
2F : Share room for students
3, 4, 5F: Rent room (mostly for the owner’s company staff)
5, 6F : Owner residence

Material Information
Exterior Finish : Exposed concrete
Floor : wooden floor
Wall : Wall paper
Ceiling : Wall paper -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Fertigstellung 07/2015
    Gebäudetyp Wohnheime / Büro-, Verwaltungsbauten (Neubau)
    Projektgröße
    Brutto-Grundfläche (BGF) in m² 490 m2
    Baugrundstück 146 m2
    bebaute Fläche 98 m2
    Projektadresse Ota-ku
    JP-Tokyo
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 01.02.2016
Zuletzt aktualisiert 01.03.2017
Projekt-ID 5-60935
Seitenaufrufe 814



Anzeige





Anzeige