loading
  • DE-80335 München
  • Projekt im Bau

KARL München


Projektbeschreibung:
The area to the north of Munich’s central station is dominated by manufacturing and light industry, alongside office blocks and residential buildings. Currently the area is under transformation, shifting from this heterogeneous, industrial character into a more urban neighbourhood. A new commercial complex comprising offices, gastronomy and a new hotel is to be built on a site, which presently incorporates two office blocks and a workshop building. The design proposes a new cubic volume,... +
The area to the north of Munich’s central station is dominated by manufacturing and light industry, alongside office blocks and residential buildings. Currently the area is under transformation, shifting from this heterogeneous, industrial character into a more urban neighbourhood. A new commercial complex comprising offices, gastronomy and a new hotel is to be built on a site, which presently incorporates two office blocks and a workshop building. The design proposes a new cubic volume, visible from all four sides. The new building bears reference to the industrial buildings in its vicinity, which as freestanding buildings express a sculptural quality.

The central, interior courtyard frames a square with trees, which is publicly accessible from the street on two sides. The steel roof structure of an existing shed hall will be rebuilt and integrated into the new building. The shed roof spans the area between the new and neighbouring buildings and provides bright, sky-lit spaces, which open towards a leafy garden courtyard. This hall is set back from the street, creating a new public open space in the city. The almost perfectly quadratic footprint of the complex allows for flexible use of the spaces inside the building.

Well-balanced proportions and repetitive façade columns underscore the clear volume of the building. The materiality of the pre-fabricated concrete elements with added natural stone aggregate is reminiscent of the Nagelfluh stone prevalent in the surrounding area and provides a contrast to the window openings. The horizontal precast elements give the tectonic frame a three-storey arrangement, while projecting floor slabs, balconies and abundant greenery enliven the courtyard façade. -



INFO-BOX

veröffentlicht am 24.05.2017
Zuletzt aktualisiert 21.11.2017
Projekt-ID 5-66118
Seitenaufrufe 134



Anzeige





Anzeige