loading
© Takuji Shimmura
Diashow »
  • FR-75008 Paris
  • Realisiertes Projekt

Les Grands Verres – Palais de Tokyo


Projektbeschreibung:
Lina Ghotmeh — Architecture just delivered the design of the new restaurant of the Palais de Tokyo in Paris extending over 553 m² with more than 170 covers and a terrace with a stunning view on the Eiffel Tower. With her new architecture, Lina Ghotmeh celebrates the beauty of the raw. The design blends sensitively into the textures of this largest center for contemporary artistic creation in all of Europe and now enjoys an entirely customized restaurant with materials and furniture custom... +
Lina Ghotmeh — Architecture just delivered the design of the new restaurant of the Palais de Tokyo in Paris extending over 553 m² with more than 170 covers and a terrace with a stunning view on the Eiffel Tower. With her new architecture, Lina Ghotmeh celebrates the beauty of the raw. The design blends sensitively into the textures of this largest center for contemporary artistic creation in all of Europe and now enjoys an entirely customized restaurant with materials and furniture custom made and drawn by its architect. More than 300 suspended lights celebrate the large height of the Palais de Tokyo and invite you into a sensual experience as hands move along the sustainable materials employed
Through three chromatic intensities, the architecture of the restaurant proposes a gradation of experiences, ranging from the most porous to the most intimate area.

Space 1: the entrance, the “Ready-made”. Act one: The Palais’ Agora

At the entrance, the first space, named “Ready-made,” has a stronger link with the Palais de Tokyo and its artistic life. It is a coffeehouse– theater, an agora type of space where dining becomes a performance. Here you can eat and drink to the rhythm of the installations and more informally, either seated, standing, or in between, above, on chairs or on a banquette. The staggered bleacher levels are conducive to encounters, and lovebirds can perch up high with their drinks at hand. We can discover the spaces of the Palais in a different light, with a broad perspective opened up for the visitors. The modularity of this space, offers multiple combinations, and a variable geometry. Always on the sustainable tone, a selection of furniture and objects are made of recycled plastics, marbles among other materials

Space 2 “Les Grands Verres”. Act two: Back to earth

The Master piece of the place: an 18 meters long bar underlines the central area of the restaurant, made entirely of rammed earth, a 100% natural and sustainable material. A first for Paris. This bar is the genuine “magnet of people.” Thanks to its lively active and sensual materiality, it is the beating heart of the crowd and of the discussions underway. We see here an interactive bar and the focus of constant movement between guests, cocktail addicts and chefs. Lina Ghotmeh draws in this place a natural, deeply humanistic atmosphere, reminding us that earth is the origin of all food. Besides this exquisite piece of earth, a more intimate space is modeled with custom wooden alcove banquettes, wood tables, chairs invite people to eat comfortably in smaller groups with whispers are kept in small groups.

The “Glass House”, a privatized space. Act three
Dining in the hollow space of a work of art Dubbed the “Glass House”, the final act consists of: the restaurant’s most intimate space, which can be privatized for a deep culinary experience: whether among friends, or with the family, along the Eiffel tower’s view, the intention is to gather around a large 20+ people table whose curvilinear forms, inspired by nature, evokes a reflective drop of water, a perfect spectacle for the guests of a special evening. Irreverence and experimentation will reign in this space, which communicates with the rest of the restaurant with its frosted glass interface.

with

QUIXOTIC, restauration

LES GRAPHIQUANTS, graphics and signage

BOLLINGER & GROHMANN, large table structure, glass house, pergola

ATELIER HERVÉ AUDIBERT, lighting study

LEHM TON ERDE BAUKUNST GMBH, compacted earth construction

MAXIMUM, recycled plastic chairs -


Anzeige


  • Projektbeteiligte

    bewegen maximieren

  • Projektdaten

    maximieren

    Fertigstellung 2017
    Gebäudetyp Gaststätten, Restaurants, Bars, Cafés (Umbau / Umnutzung)
    Projektadresse 13 avenue du Président-Wilson
    FR-75008 Paris
  • Gewährleistung

    competitionline übernimmt keine Verantwortung für Fehler, Auslassungen, Unterbrechungen, Löschungen, Mängel oder Verzögerungen im Betrieb oder bei Übertragung von Inhalten. competitionline übernimmt keine Verantwortung für Einbußen oder Schäden, die aus der Verwendung der Internetseiten, aus der Verwendung von Nutzerinhalten oder von Inhalten Dritter, die aus den Internetseiten oder über den Service gepostet oder an Nutzer übertragen werden, oder aus Interaktionen zwischen Nutzer und Internetseiten (online oder offline) resultieren. Bitte lesen Sie hierzu unsere Nutzungsbedingungen.


INFO-BOX

veröffentlicht am 28.11.2017
Zuletzt aktualisiert 08.01.2018
Projekt-ID 5-68135
Seitenaufrufe 292



Anzeige





Anzeige