English version: beta!

loading
Diashow »
  • JP Tokyo
  • Built project

Kitasenzoku Apartment


Project description:
"As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns"

This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client's company, the shared-room style student residences, and the residences for the staff members and the... +
"As you find in Silicon Valley of the United States, I would like to produce a model case near Tokyo Institute of Technology, creating and developing a synergistic cycle for this university, companies and the neighboring towns"

This wish of a client was realized as a project to design and build an architectural complex at the site near the university, consisting of the office of the client's company, the shared-room style student residences, and the residences for the staff members and the client.

This site is located within the shopping district near the university. An entrance hall is situated along with a town street and opened to the city, so that the open area can be used as a lecture space for the students, or as a casual drop-by space for any city residents. The common hallway from the entrance hall is also designed as the extending passage from the town street, equipped with benches, lightings and plants for creating the atmosphere of a city street. A shared space used by the students is also opened to this common hallway, producing a casual and inviting atmosphere for the staff members. The whiteboard paint finish of the wall in this space allows them to draw on the wall, promoting casual and daily discussions among students and staff members. There is a private space for the students separated by the tunnel-like space behind the staircase.

The building form was derived from the calculations of setback and shadow-casting regulations, while the volume of the building was defined by the necessary areas and spaces for the residences and users--as a result, balconies are produced as gaps between those two design criteria in three-dimensional manner. While those balconies could be shared by the residents through void spaces with maintaining their own privacies, such three-dimensional condition does not clearly divide the void space into pieces for an attached property of a particular residence.

Because this building has a prominent volume within the surrounding neighborhood, there is no clear and distinguishable front or back side of the building. The building volume is reduced by the sense of openness created by the openings on all elevations of the building.

It is intended to design a building focusing on the relationships among people, or a building and the urban environment--and hopefully this building helps develop intimate communication between the client and residents, among residents, and even with the students and city residents to become part of such communication.




Architecture : Tomoyuki Kurokawa Architects
Structural Engineer : KINOSHITA structural engineers
Mechanical Engineer : EOS plus / YMO

Photography : Takumi Ota

Project Outline
Location : Ota-ku Tokyo
Date of Completion : 31 July 2015
Principal Use : Collective residence
Structure : Reinforced concrete
Site Area : 145.78m2
Building Area : 97.72m2
Total Floor Area : 490.07m2 (97.55m2/1F, 84.31m2/2F, 89.18m2/3F, 85.93m2/4F, 76.37m2/5F, 56.73m2/6F)

Building Functions
1F : Entrance hall / Office(Owner’s company office)
2F : Share room for students
3, 4, 5F: Rent room (mostly for the owner’s company staff)
5, 6F : Owner residence

Material Information
Exterior Finish : Exposed concrete
Floor : wooden floor
Wall : Wall paper
Ceiling : Wall paper -


Advertisement


  • Project participants

    move maximize

  • Project data

    maximize

    Completion 07/2015
    Type of building Residential homes / Office buildings, Administration buildings (New building)
    Project size
    Gross floor area in m² 490 m2
    Building plot 146 m2
    Built area 98 m2
    Project address Ota-ku
    JP-Tokyo
  • Guarantee

    competitionline is not responsible for mistakes, omissions, interruptions, deletions, defects or delays within a company or in the transmission of disruptions of the communication connection or theft, destruction or changes of the information transmitted by the user or the forbidden access to this information. competitionline is not to be held responsible for technical malfunctions or other problems in computer systems, servers or providers, software, disturbances in emails which result from technical problems or overload of the internet and/or the internet web page of competitionline. Please read our Terms of Use.


Advertisement