modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 01/2024

Sanierung und Erweiterung Theater in Kouvola / Kouvolan teatterin peruskorjaus ja laajennus (FI)

Visualisierung

Visualisierung

Finalist

APRT Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Architects

Architektur

Akukon Oy

Akustikplanung

Studio Drammatica

Szenographie

Beurteilung durch das Preisgericht

Kaupunkikuva
Nykyinen teatteri korjataan uudeksi teatteriksi, se uudistetaan täysin sisältä teatterikäyttöön ja ulkoa teatteri saa uudet julkisivut. Kuntotalo on säilytetty. Uusi kaupunkikuvallinen kokonaisuus on osin moderni, mutta se noudattaa nykyisen teatterirakennuksen periaatteita niin sijainnin kuin massoittelunkin osalta. Teatteri ja avoin kaupunkitila sijoittuvat nykyisille paikoilleen. Kuntotalo säilyy korostaen uuden elämän saanutta teatteria. Teatteri ja sen laajennettu näyttämötorni säilyvät kaupunkikuvassa dominantteina. Kaupunkikuvassa uuden arkkitehtuurin korkeatasoisuus vaikuttaa merkittävästi lopputuloksen onnistumiseen.

Arkkitehtuuri
Julkisivujen arkkitehtuuri on selkeää ja yksinkertaista, pystylamelli teema saa inspiraationsa alkuperäisestä teatterista. Uusi arkkitehtuuri ei kuitenkaan ole kovin omaperäistä ja täysin onnistunutta. Julkisivut ja sisätilat sisältävät värejä ja osia, jotka pyrkivät antamaan teatterille modernin ja houkuttelevan ilmeen. Uusi arkkitehtuuri ei saavuta alkuperäisen henkeä, siitä puuttuu myös herkkyyttä ja hienosäätöä. Lopputuloksena arkkitehtuurin oma ääni ei ole riittävän vahva ja pysyvä, vaan hieman geneerinen ja pinnallinen.

Teatterin toiminta
Nykyinen iso sali on muunnettu uudeksi isoksi saliksi ja mm. parvikerros on lisätty. Tästä on aiheutunut kompromisseja toiminnalle. Ison näyttämön sivuja takanäyttämötilat ovat liian pienet. Uusi pieni näyttämö on rakennettu ison salin viereen. Logistiikan periaatteet ovat puutteellisesti ratkaistu. Logistiikka tapahtuu itäsivulta ja alemmalta tasolta hissin kautta ison näyttämön taustatiloihin. Rakennuksen sisällä yhteydet eivät ole optimaalisia. Tilajärjestelyt ovat sokkeloisia ja hajauttavia. Aulaja lämpiötilat ovat liian pieniä. Ravintola laajentaa onnistuneesti lämpiötä, mahdollistaa toimivasti väliaikatarjoilun ja aukeaa urheilukentälle. Korkeusero kuntotalon suuntaan on esteettömyyden kannalta hankala ratkaisu. Pieni sali ja ravintola voidaan yhdistää yhtenäiseksi tilaksi, mikä edistää monikäyttöisyyttä. Ravintolaa ei sijainnin takia voida käyttää itsenäisesti teatterin aukioloaikojen ulkopuolella. Salien muunneltavuus nojaa osittain lattiasta nousevaan katsomojärjes-telmään, jotka ovat kustannuksiltaan korkeita. Rakennuksen edustalle on esitetty sisääntuloaukiolle aurinkoinen ulkoteatteri, joka samalla toimii ravintolan terassina.
Rakennusaikana vanhan ison näyttämön toiminta on esitetty siirrettäväksi uudelle pienelle näyttämölle ja Kuntotaloon. Pienen näyttämön tilat ovat kuitenkin liian ahtaat ja työmaan melu häiritsisi toimintaa. Väistötilan tarve on ehdotuksessa suuri.
Teatterin logistiikka on esitetty tapahtuvaksi idästä. Liikenneyhteys tapahtuu siten viereisen tontin kautta. Ratkaisu on yhteyksien ja kantavuuden lisäämistarpeen takia toimivuudeltaan ja toteutettavuudeltaan huono. Kevyt huoltoliikenne ja keittiön huolto on esitetty tapahtuvan lännestä.

Kestävä kehitys
Uusi teatteri saadaan rakennettua tilatehokkaaksi, mutta esitetyllä tavalla se ei toimi hyvin. Vanhoja rakenteita on purettu mahdollisimman vähän. Raskas peruskorjaus ja sisäosien muuntaminen on toisaalta uudisrakentamiseen vertautuvaa. Puutteet teatterin toiminnassa heikentäisivät kokonaisuuden elinvoimaisuutta ja lyhentäisivät elinkaarta. Uudisrakennuksessa on esitetty käytettäväksi kierrätettäviä ja pitkäikäisiä materiaaleja. Ehdotus esittää myös käytettävän energiatehokkaita ratkaisuja ja aurinkopaneeleja.

Rakennushistorialliset arvot
Lähestymistapana on säilyttää vanhaa mahdollisimman paljon eli Kuntotalon länsiosat ja purkaa mahdollisimman vähän eli Kuntotalon itäsiipi. Toisaalta vanha teatteri muutetaan sisältä ja ulkoa niin merkittävästi, että kyseessä on uudisrakentamiseen verrattavissa oleva toimenpide. Lähes kaksinkertainen laajennettu näyttämötorni muuttaa rakennuksen alkuperäistä hahmoa merkittävästi. Uusi kaupunkikuvallinen kokonaisuus on periaatteiltaan vanhan kaltainen. Hengeltään ja uuden arkkitehtuurin laadultaan kokonaisuus ei ole täysin onnistunut. Kuntotalon jatkokäyttö ja säilyminen edellyttäisi sen peruskorjausta.