modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Wettbewerblicher Dialog | 01/2021

Umgestaltung des Slovak National Uprising SNP Square, Kamenné und Velvet Square in Bratislava (SK)

3. Preis

Rusina Frei, s.r.o.

Architektur

OMGEVING landscape architecture urbanism

Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Tím Rusina Frei predstavili hlboký a dôkladný prístup k celkovej zložitosti zadania. Boli jasne odprezentované tvorivo skúmané analýzy. Silný a poetický koncept založený na aplikácii fraktálneho urbanizmu, ktorý je schopný vyriešiť rozmanitosť a zložitosť daného územia. Je to skutočne mestský kreatívny dizajn vysokej priestorovej a občianskej kvality. Návrh má tiež vysokú grafickú a didaktickú kvalitu.

A. Riešenie urbanistických vzťahov, krajinárskych úprav a koncepcie dopravnej a technickej infraštruktúry.

Prezentovaný kľúčový výraz návrhu – dlažobný systém vyrobený na mieru je radikálny z vizuálneho aj technického hľadiska. Aj keď hovoríme iba o detaile, ktorý určuje celkový obraz mesta, koncept tejto dlažby je jedinečný nielen v rámci Bratislavy, ale je jedinečný aj v rámci stredoeurópskych miest. Nepochybne prináša novú vizuálnu identitu do riešeného územia, čo bol zároveň jeden z cieľov zadania. Trojuholníková sieť dlažby zjednocuje tri mestské priestory pomocou systému s prispôsobiteľnou mierkou. Vznikla však polemika o nevyhnutnosti takéhoto exkluzívneho gesta: je riešené územie tým miestom, ktoré má byť zjednotené a takto zvýraznené vo vzťahu k iným miestam centra Bratislavy?

Má Námestie SNP rovnaký význam ako Kamenné námestie? Táto a mnoho ďalších otázok boli položené počas diskusií, ktoré bolo možné viesť vďaka forme súťažného dialógu. Téma trojuholníkovej dlažby bola niekoľko krát taktiež diskutovaná, ale komisia nakoniec neodporučila tento systém dlažby. Hlavné obavy sa týkali technológie výroby, funkčnosti (najmä zelených alebo polozelených častí), stability, trvácnosti, praktických aspektov, nákladov na realizáciu, údržbu a v neposlednom rade proces certifikácie. Tieto nejasnosti si vyžadujú proces experimentovania, aby sa dosiahla určitá miera dôvery na strane investora. Riziko aplikácie tohto systému dlažby je príliš vysoké v prípade tak veľkého a komplexného riešeného územia. Zároveň nie je ešte presne definovaný budúci rozvoj niektorých časti riešeného územia. Tieto mestské priestory sú pre mesto príliš dôležité, aby tu bol použitý systém, ktorý je navrhnutý na mieru a je potrebné ho ešte otestovať.

Dopravné riešenie je reálne nastavené, avšak menej ambiciózne v tom, že po fáze 03, keď už bude v prevádzke nová podzemná garáž, stále ponechá množstvo parkovacích miest najmä na Dunajskej ulici.

B. Architektúra, riešenie verejných priestranstiev a kvalita adaptácie/regenerácie priestorov / objektov

Redizajn Námestia SNP bol pre komisiu prijateľný. Riešenie zachováva hodnotu pamätníka SNP a odráža jeho hlavné úlohy pre funkčnú variabilitu, jasný vizuál a transparentnosť. Námestie sa stáva námestím v jeho pravom priestorovom zmysle slova a pamätník zbavený dodatkov sa stáva neoddeliteľnou súčasťou každodenného života na námestí.

Flexibilný systém dlažby umožňuje plynulý prechod medzi spevnenými a trávnatými plochami, ale zároveň vyvoláva otázku ohľadom údržby a udržateľnosti v týchto prechodových častiach.

Požadovaný efekt návrhu a vzhľad čiastočne zazelenaných častí (trávnaté medzery) budú čoskoro vyvolávať neupravený dojem, najmä počas letných mesiacov. V čase zmeny klímy a suchého leta by mali byť takéto dizajnové riešenia dostatočne prehodnotené.

Návrh prináša najtvorivejší a primerane dôstojný spôsob prezentovania pôvodnej existencie Kostola sv. Vavrinca a Kaplnky sv. Jakuba na Námestí Nežnej revolúcie. Pôdorysnú stopu kostola prezentuje veľkorysá osviežujúca trávnatá plocha uprostred spevnenej plochy námestia, zatiaľ čo kaplnka pripomína voľne stojace umelecké dielo. Obe stavby fungujú ako súčasné pamiatky mesta a spolu s podzemnými priestormi vytvárajú koherentný výstavný súbor významného historického dedičstva.

Nový okrúhly pavilón spolu s kobercovou trojuholníkovou dlažbou prinášajú na Kamenné námestie potrebné zjednocujúce prvky, ktoré upokojujú súčasný heterogénny mestský kontext. Návrh je primerane vyvážený v tom, že môže fungovať ako konečné riešenie, ale napriek tomu necháva otvorenú otázku ďalšieho rozvoja námestia.

C. Efektívnosť, hospodárnosť, ekológia riešenia a vhodnosť voľby profesijného postupu

Návrh prináša efektívne a ekonomické riešenie s jednou výnimkou, že podľa názoru komisie sú ich odhadované náklady príliš nízke. Navrhovaný dlažobný systém prináša jeden veľký otáznik, ktorý nie je možné prehliadnuť, keďže ide o základný kameň návrhu. Zdá sa, že na základne nejasností ohľadom navrhnutého dlažobného systému bol predložený rozpočet podhodnotený.

Manažment dažďovej vody je opísaný skôr vo všeobecných schémach, ako v primerane presvedčivých detailoch. Priepustnosť vody v prezentovaných schémach a systémom medzier v dlažbe – v takto zložitom a husto zastavanom území – nie je dostatočným riešením.

V zásade nie sú podrobne zodpovedané otázky prirodzeného tienenia pomocou veľkokorúnných stromov, ako príspevok k zmierneniu negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Trávnatú plochu pri Kostole sv. Vavrinca nemožno považovať za priepustný povrch, vzhľadom k tomu, že je situovaný na streche podzemného objektu.

Navrhnutý výber stromov nezodpovedá stredoeurópskym stromom, ktoré budú musieť byť používané v budúcnosti – vybrané boli nekompatibilné druhy s malými korunami.