modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 09/2023

Neue Stadtbibliothek in Helsingborg / Stadsbiblioteket i Helsingborg (SE)

1. Preis

shl schmidt hammer lassen architects

Architektur

MASU PLANNING

Landschaftsarchitektur

Matter Bybrix

Nachhaltigkeitskonzept

WAX Architectural Visualizations

Visualisierung

Beurteilung durch das Preisgericht

Ett lÄgmÀlt, sinnligt och samtidigt tydligt grepp, med vÀlgörande materialitet. Sockeln av Rammed earth (stampad lerjord) bidrar till att uttrycket upplevs förankrat pÄ platsen och kopplar samman den nya parkterassen med Stadsparken. Förslaget lÄter den befintliga arkitekturen, inklusive tillÀgget frÄn 90-talet, trÀda fram. En i huvudsak plan takyta gör det möjligt att nyttja takparken och skapa nya kvaliteter i form av utblickar och utsikt. Samtidigt Àr det alltför mÄnga volymer och tillÀgg som sticker upp i taklandskapet, som upplevs fragmentariskt. Den samlande hubben skapar just det centrala nav som programmet efterfrÄgar. HÀr fÄr besökare omedelbar överblick och kopplingen mellan gamla och nya delar blir tydlig. Volymen annonserar huvudentrén och verksamheten, och binder samman stadsrummen i nordsydlig riktning, samtidigt som ett flöde vÀsterut tillskapas. Utformningen av hubben bör dock bearbetas vidare, avseende proportioner och materialitet. Huvudentrén vÀnder sig bÄde mot norr och söder, men entréytorna behöver bli tydligare. Mot söder redovisas en bristfÀllig lösning som varken Àr inbjudande eller tillgÀnglig. Alla besökare ska kunna komma in lika obehindrat. Det finns alltför mÄnga entréer, vilket ger utspridda flöden och skapar behov av mer personal.

Bibliotekets struktur och indelning i zoner skapar flexibilitet och gör det möjligt att ha olika öppettider. Kopplingen till parken och den planerade lekplatsen lyfts fram, liksom den hemliga trÀdgÄrden, som tillsammans med orangeriet för in grönska i byggnaden. Orangeriet fÄr dock inte upplevas som en barriÀr och mediesamlingarna ska vara inbjudande och enkla att ta sig till. Ytan för barn och familj Àr alltför snÄlt tilltagen och de öppna sambanden mellan barnavdelning, lounge och restaurang kommer att leda till störningar. Juryn menar att restaurangens placering, med uteservering mot JÀrnvÀgsgatan, inte kÀnns attraktiv.

Digidel som Àr en central funktion i bibliotekets verksamhet ska inte ligga avskilt i ett glasat utrymme. HÀr erbjuds hjÀlp och vÀgledning i datoranvÀndning och digitala tjÀnster och efterfrÄgan Àr stor. Utrymmet för media bedöms överlag vara i underkant. Hörsalens lÀge mot vÀster Àr inte lÀmplig pÄ grund av behovet av mörklÀggning och att placeringen kan motverka syftet att aktivera gatan. Logistiken kring inlastning, magasin, sorteringsmaskin och mediesamlingar behöver studeras vidare för att fungera. Sorteringsmaskinen ska ha en central placering i förhÄllande till median och tillgÄng till dagsljus Àr viktigt. Förslaget Àr störst till volym av dem som gÄr vidare. Det ger sÀmre formfaktor och ökad klimatbelastning. Den översiktliga kostnadsberÀkningen visar dock att förslaget bedöms vara minst kostsamt av de tre bidrag som gÄr vidare. Till Steg 2 krÀvs bland annat kraftigare bÀrverk och redovisning av avvÀxling.