modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 02/2023

Neubau Schwimmbad Oceanbadet in Helsingborg (SE)

Finalist

Zaha Hadid Architects Ltd.

Architektur

SWECO Architects AB

Tragwerksplanung

LAND Srl

Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

PÀrlan har en mycket uttrycksfull, nÀrmast amorf, gestalt som pÄ ett utmanande sÀtt tar plats i stadsrummet. Det stora böljande taket dominerar anlÀggningen bÄde utifrÄn och inifrÄn, ibland pÄ bekostnad av bÄde funktion och upplevelse. Taket ger byggnaden dess unika karaktÀr men krÀver stor precision nÀr det gÀller detaljering och materialmöten vid genomförande för ett lyckat resultat.

Det stora sammanhÄllande taket innebÀr stor frihet att organisera badet under det. Logistiken i byggnaden skulle behöva utvecklas för att till exempel arbeta bort kolliderande flöden för personal och besökare samt för att minska avstÄnden mellan sammanhörande funktioner. Huvudentrén ligger pÄ en nÄgot högre nivÄ Àn den stora entréhallen vilket ger en fin överblick. Wellnessavdelningen Àr spÀnnande och innehÄllsrik och familjebadet Àr fint utformat, med utblickar Ät tre vÀderstreck. Det finns potential att utveckla dessa funktioner ytterligare inom konceptet.

Utemiljön Àr formad utan större inlevelse betrÀffande hur det Àr att vistas runt byggnaden pÄ denna vÀderutsatta plats. Ytorna Àr i allt vÀsentligt hÄrdgjorda, utom en mindre andel trÀdÀck, med fÄ gröna inslag. Byggnadens böljande form som beskrivs bidra till lÀade platser bedöms ha begrÀnsad effekt. Handikapparkeringen placering medför trafikrörelser framför entrén och pÄ kajstrÄken.

Den stora andelen glas och det dubbla taksystemet innebĂ€r stor materialĂ„tgĂ„ng vid produktion. Det Ă€r positivt att hela taket kan tĂ€ckas av solceller men juryn Ă€r inte övertygad om att den föreslagna lösningen med solceller i smĂ„ plattor Ă€r realistisk. Även den stora andelen utvĂ€ndiga trĂ€konstruktioner, en stor andel glaspartier som möter mark utan sockel Ă€r negativt ur förvaltnings- och underhĂ„llssynpunkt.

Juryn bedömer att det finns stora osÀkerheter och risker med den föreslagna konstruktionen och juryn Àr inte övertygad om att den kommer att gÄ att genomföra och samtidigt bibehÄlla de kvaliteter som förslaget har, inom den givna budgeten.