modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Wettbewerblicher Dialog | 01/2021

Umgestaltung des Slovak National Uprising SNP Square, Kamenné und Velvet Square in Bratislava (SK)

SNP Square / Zelené Námestie

SNP Square / Zelené Námestie

2. Preis

Rehwaldt Landschaftsarchitekten

Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Návrh od tímu Rehwaldt Landscape Architects „Štyri miesta- štyri tváre“ definuje štyri rôzne typy odlišných verejných priestorov na štyroch rôznych prepojeniach – miestach: Zelené námestie, Veľký bulvár, Tržnica a Miesto rozmanitosti ako súčasť zelenej promenády okolo Starého mesta.

Hlavným aspektom tohto urbanistického riešenia sú vizuálne prepojenia medzi všetkými štyrmi rôznymi verejnými priestormi.

Navrhuje sa integrácia modro-zelenej infraštruktúry na mnohých dislokovaných miestach.

1. Zelené námestie

2. Veľký bulvár

3. Trhovisko

4. Miesto rozmanitosti

A. Riešenie urbanistických vzťahov, krajinárskych úprav a koncepcie dopravnej a technickej infraštruktúry.

B. Architektúra, riešenie verejných priestranstiev a kvalita adaptácie/regenerácie priestorov / objektov

Návrh ukazuje rôzne prístupy vo vysokej kvalite a vytvára skupinu štyroch rôznych mestských priestorov s jedinečnou atmosférou, ako zjednotenie do jedného priestoru. Rôzne vizuálne vzťahy vytvárajú veľmi zaujímavé body a dobre riešia danú situáciu.

Stručne povedané, kvality predloženého konceptu urbanistických vzťahov tohto návrhu dávajú rôzne odpovede pre rôzne miesta. Vyvážený dizajn v hlavných aspektoch návrhu odkazuje na kvalitu námestí v blízkosti Starého Mesta. Pre Kamenné námestie však chýbajú jasné odpovede.

Návrh „mestského zeleného ringu“ neznamená, že každý povrch musí byť zazelenaný ako trávnatý povrch – čo nie je vhodné riešenie do tohto prostredia. Jedným z ponúkaných riešení je „zelený dáždnik“ vytvorený zo stromových alejí. Koncept práce s rôznymi typmi výsadieb stromov a prírodných dlažobných materiálov, ktoré sa používajú v iných mestách strednej Európy, je veľmi zaujímavý.

Námestie SNP

Riešenie námestia SNP bolo navrhnuté správnym smerom; je to dobré riešenie.

Navrhovaný dizajn je kompromisom: na jednej strane je otvorený, avšak na druhej strane sú zachované línie v dlažbe. Námestie je rozdelené na dve časti – zelenú časť vzadu a spevnenú časť vpredu.

Námestie Nežnej revolúcie

Je potrebné spomenúť pozitívum, že nový návrh pre Námestie Nežnej revolúcie zdôrazňuje to, čo sa tam už nachádza a zdôrazňuje pamiatky v tejto oblasti.

Na druhej strane negatívom je, že nedošlo k zmene doterajšej zonácie a nie sú objasnené otázky ohľadne prezentovania archeologických pamiatok v podzemí. Téma riešenia potrebného tienenia mestského priestoru proti tepelnému ostrovu, ktorý sa na námestí a na zastávkach MHD vytvára, zostala nezodpovedaná.

Kamenné námestie

Čo sa týka Kamenného námestia, boli odprezentované tri rôzne riešenia ďalšieho mestského rozvoja tohto územia a predstavená bola – viac-menej – dočasná odpoveď. Tento urbanistický prístup z 1. workshopu bol ohodnotený veľmi pozitívne, pretože ukazuje pochopenie širšej urbanistickej situácie, ktorej riešenie v tejto chvíli ešte nie je celkom jasné. Avšak v priebehu ďalšieho dopracovania sa citlivosť riešenia tohto priestoru už ďalej neprehĺbila.

Komisia diskutovala o možnosti „nehľadať konečné riešenia“ v tomto území, avšak rozhodla, že toto dočasné riešenie nepomôže v ďalších krokoch samotnému rozvoju územia. Táto myšlienka nie je na Kamennom námestí dostatočne premyslená.

Nová mestská plantáž, ako návrh dočasného riešenia v aktuálnej situácií s cieľom priniesť novú priestorovú identitu a atmosféru prostredníctvom stromov, mohla byť vzrušujúcim zásahom, bez ohľadu na jej časové trvanie.

Vynikajúca myšlienka vyhliadky, ktorá prináša novú hodnotu v celej centrálnej mestskej oblasti, je veľmi zaujímavá, ale materiálové riešenie formou lešenia nebolo presvedčivé napriek tomu, že bolo dvakrát diskutované. Lokálnym aktérom a komisii nebolo zrejmé, že lešenie a jeho konštrukciu je potrebné vnímať skôr ako symbol než konkrétne architektonické riešenie.

C. Efektívnosť, hospodárnosť, ekológia riešenia a vhodnosť voľby profesijného postupu

Prezentovaný systém hospodárenia s dažďovou vodou ukazuje vysokú komplexnosť riešenia a na základe technických znalostí si komisia myslí, že by tento systém fungoval.

Stromová plantáž vytvára priestor, ktorý by ľudia mohli ihneď využívať na sedenie a odpočinok, avšak chýba rešpektovanie vzťahu Kamenného námestia k Obchodného domu Prior a Hotelu Kyjev. Výrub stromov nebudú Bratislavčania akceptovať.

Intenzívne sa diskutovalo štruktúre lešenia. Táto myšlienka vloženia výškového bodu je veľmi zaujímavá a mohla by vytvoriť novú identitu v tejto dnes roztrieštenej oblasti. Posun od 1. do 2. workshopu však neukázal bližšie rozpracovanie tejto možnosti.

Kombinovanie trolejbusových a električkových zastávok sa z hľadiska cestujúcich a dizajnu javí ako zaujímavá myšlienka, ale z technického hľadiska nebude ľahko uskutočniteľná.

Uvedené náklady sa ešte musia podrobne opísať, ale zdá sa, že sú dobrým základom. Pozitívna je najmä potreba štrukturálnej pôdy pre fungujúce hospodárenie s dažďovou vodou a životne dôležitú výsadbu stromov v meste.

Je potrebné tiež dodefinovať fázovanie projektu, avšak doposiaľ predstavené riešenie sa javí ako realistické.