modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 03/2024

Neuer Hauptbahnhof Norrköping / Norrköpings nya centralstation (SE)

Gewinner

Wingårdhs Arkitektkontor

Architektur

Fredriksson Arkitektkontor

Architektur

BOGL APS

Landschaftsarchitektur

Sigma Civil AB

Tragwerksplanung

Beurteilung durch das Preisgericht

Med Railway Renaissance får Norrköping en resandets arkitektur som står sig under lång tid och blir en bra startpunkt för utvecklingen av Södra Butängen. Förslaget visar en stilig och enkel disposition av stationshallar, trafiklösning, platser och stråk i den nya centralstationen, som rätt genomförd blir en livfull plats i staden. Genom att lägga stor omsorg vid utformningen av järnvägsbrons kanter och undersida ges människor som vistas under bron en trivsam och trygg upplevelse. Stadsdelarna norr och söder om järnvägen binds väl samman med breda öppningar som ger god sikt under bron. Den gamla stationsbyggnaden införlivas på ett självklart sätt i stadsväven med hjälp av en klassiskt stram park, som blir en elegant fortsättning på pärlbandet av äldre parker i söder.
Juryn anser att Railway Renaissance är starkast av alla förslag på centralstationens bytespunkt och utformningen av stadsmiljön under bron. Därmed svarar förslaget på tävlingens huvudfråga: hur kan miljön runt järnvägsbron, som blir ett dominerande inslag i stadsbilden, göras på bästa sätt? Sammantaget anser juryn att Railway Renaissance har bäst potential av alla förslag att utvecklas till en fin helhet för centralstationen.

Mjukt formad bro blir ett nytt unikt byggnadsverk i Norrköping
Railway Renaissance är det enda förslaget som inte har fokuserat på ett stort tak över järnvägsbron och plattformarna. I stället har förslagsställarna vänt på perspektivet och gestaltat ett offentligt rum för vistelse och genomströmning under bron, med en vacker broundersida som tak. Den mjukt böljande och träklädda undersidan, och brokanterna som sveps upp mot staden, är särpräglade och ger goda förutsättningar för en trygg och trivsam upplevelse under bron.
De låga, svängda plattformstaken i trä är rimliga i storlek och bildar tillsammans med brons kurviga undersida en helhet. Slitsar mellan de olika brodelarna släpper ner värdefullt dagsljus till de som vistas under, och ger möjlighet till effektfull ljussättning som accentuerar kurvaturen.

Ordning och reda. En bytespunkt som välkomnar människor och gör det lätt att resa
Bytespunkten i Railway Renaissance har en tydlig och ren disposition vilket gör att människor enkelt och lätt kan resa och byta mellan tåg, buss, spårvagn, cykel och bil. Rätt trafikslag ligger i rätt läge, men busslösningen behöver utvecklas med fler hållplatser.
Under bron blir det enkelt att orientera sig mellan väntytor, stationsfunktioner, cykelparkeringar och de olika transportsätten. De generösa glasfasaderna och rundade hörnen på stationshallarna bjuder in människor under bron. Drottninggatan blir som en artär i stadsväven med en bred passage mellan stationshallarna som tillåter fri sikt.
Centralstationens grundstruktur tillåter anpassningar över tid. Nya stationshallar kan vid behov enkelt fogas till de som har byggts först.

Fin relation mellan den gamla stationsbyggnaden och nya centralstationen, men sämre mot Norra Promenaden
Axeln mellan gamla och nya stationen är en av förslagets styrkor och ska behållas och utvecklas i fortsatt process. Sett från den nya centralstationen blir Edelsvärds stationsbyggnad ett vackert och relevant fondmotiv på andra sidan den klassiskt utformade södra parken. Valet att placera paviljonger mellan parkens dubbla trädrader, i stället för en tillbyggnad direkt mot fasaden, är ett klokt sätt att addera publika funktioner samtidigt som ett respektfullt avstånd hålls till den äldre byggnaden.
Kontakten mellan gamla stationsbyggnaden och Norra Promenaden söder om denna är dock sämre, då höga kvarter kommer väl nära stationen på ömse sidor. Det behövs en bättre anpassning av intilliggande kvarter för att göra byggnaden mer synlig från söder.
I Railway Renaissance har alla tillbyggnader till den gamla stationsbyggnaden tagits bort, vilket är ett avsteg från tävlingsprogrammet som inte bedöms möjligt att genomföra på grund av byggnadsminnesklassningen.

Landskapsgestaltningen och kvarteren runtom centralstationen
Förslaget beskriver en överordnad idé om ett pärlband av parker längs Drottninggatan. Södra parkens strama form är ett elegant sätt att skapa samhörighet mellan den nya parken och Carl Johans park och Järnvägsparken söder om den gamla stationen. Parken har en tilltalande enkelhet och liknar ett klassiskt parktorg med upphöjd vattenspegel och gräsyta. Programmeringen och växtgestaltningen är dock alltför ensidig och behöver utvecklas.
Norra parken är mer brokig med friare former, olika typer av planteringar och spännande platser att upptäcka. Det är ett tilltalande grepp att parkerna söder och norr om den nya centralstationen skiljer sig åt i sin utformning. På så vis blir de två unika, nya pusselbitar i förlängningen av innerstaden och ett fint komplement till varandra.
Förslagets svagare delar består enligt juryn av kvarteren på sidorna om centralparkerna, och av landskapsgestaltningen av parker, gator och stråk. Förslaget skulle tjäna på att stadsmiljöerna får en mer varierad grönska och mer inbjudande utformning. Kvarteren är för storskaliga och känns inte igen från innerstadens övriga rutnätskaraktär med väl avgränsade kvarter. Stora halvöppna kvarter med otydlighet mellan privat och offentlig mark lämpar sig inte i det som kommer att bli en av de mest centrala delarna av Norrköping.

Hållbarhet
Railway Renaissance föreslår ett cirkulärt förhållningssätt till platsens befintliga materialresurser vilket uppskattas av juryn. Materialanvändningen blir enligt en översiktlig bedömning även mindre än i andra förslag eftersom taken över järnvägen är mindre. Däremot går mer material åt i brons undertak. Förslaget är generellt otydligt om hur dagvatten och skyfallshanteringen ska lösas.