modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 01/2024

Sanierung und Erweiterung Theater in Kouvola / Kouvolan teatterin peruskorjaus ja laajennus (FI)

Visualisierung

Visualisierung

Finalist

Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy

Architektur

&’ | e & j architects

Architektur

LOCI Maisema-arkkitehdit Oy

Landschaftsarchitektur

WSP Finland

Verkehrsplanung

Akukon Oy

Akustikplanung

AINS Group

Tragwerksplanung, Nachhaltigkeitskonzept

Erläuterungstext

Die Erweiterung des Theaters nimmt ihren Platz auf dem Grundstück mit klaren Linien ein und harmoniert dabei mit der umgebenden Architektur. Innerhalb der großartigen Landschaft bewahrt sie die Maßstäblichkeit der bestehenden Gebäude. Die Erweiterung integriert sich nahtlos mit dem aktuellen Theatergebäude und verbindet sich entlang der gesamten Breite mit der Dachlinie seiner Hauptfassade. Die Überdachungsstruktur des Theaterplatzes setzt die symbolische Pforte der städtischen Struktur entlang der Linie der Salpausselänkatu fort.

Die Überdachung und der Platz verleihen der Ankunft am Theater Dramatik. Gleichzeitig wird der Platz zu einem idealen Ort für Outdoor-Veranstaltungen und Freizeitaktivitäten. Das grüne Dach lenkt die Aufmerksamkeit vom Verkehrsraum ab und vervollständigt das Erlebnis eines üppigen Innenhofs. Entlang der Salpausselänkatu entsteht ein wettergeschützter Ankunfts- und Abfahrtsbereich für den Absetzverkehr. Die Überdachung verbindet sich nahtlos mit dem nach Süden geneigten Dach des Gebäudes und ergibt eine grüne Dachlandschaft – das erkennbarste Element des Gebäudes. Die Gesamtform des Daches ist einfach, mit komplexen Geometrien nur an den kalten Überdachungsstrukturen.

Die Außenwände bestehen hauptsächlich aus rotem Ziegelstein, der größtenteils aus dem ehemaligen Fitnesscenter recycelt wurde. Durch Variation des Ziegelsteinmusters entstehen Öffnungen. Die Skalierung des Ziegelsteinmusters variiert, was größere Fenster und mehr natürliches Licht in Räumen ermöglicht, die es benötigen. Die Oberfläche erwacht mit der Bewegung von Tageslicht und Schatten zum Leben. Am Abend beleuchtet die Theaterfassade ihre Umgebung und signalisiert elegant ihre Aktivität.

Die Innenräume werden von Wänden aus recyceltem rotem Ziegelstein begrenzt. Das Material schafft eine eigene Atmosphäre und Identität. Die Ziegelwände sind in Reliefstrukturen angeordnet, die auch die akustische Qualität des großen Raums verbessern. Die Eingangshalle ist gemäß der finnischen Theaterarchitekturtradition niedrig und intim. Der Blick wird von der Haupttreppe angezogen, die zum Foyer führt. Wenn das Publikum auf die weiß beleuchtete Treppe tritt, kann es sich einen Moment lang fühlen, als trete es ins Rampenlicht der Theaterbühne.

Beurteilung durch das Preisgericht

Kaupunkikuva
Ehdotuksessa uusi ja vanha muodostavat yhdessä modernin kokonaisuuden. Kilpailualueen länsiosaan sijoittuu Uusi Teatteri, matala viistokattoinen uudisrakennusosa. Kuntotalo on purettu ja uudisosa on rakennettu kiinni nykyisen teatterin pääjulkisivuun. Uusi osittain katettu Teatteriaukio rakentuu teatterin eteen. Kaupunkikuvallinen ote on vahva ja katosrakenne luo tunnelmaa saapumiselle. Kaupunkikuvassa rakennus on matala, laaja ja kiinni kadussa. Uudesta teatterista ei siten muodostu selkeää kaupunkikuvallista maamerkkiä, joka vaikuttaa kutsuvalta ja avoimelta. Vanha ja uusi teatteri ovat dialogissa toistensa kanssa, mutta kokonaisuudessa uusi syö voimaa vanhalta peittämällä länteen avautuvan pääjulkisivun.

Arkkitehtuuri
Arkkitehtuurissa on taitava kokonaisvaltainen ote, uusi ja vanha sulautuvat lähes täysin yhteen. Veistoksellinen viherkattoinen arkkitehtuuri antaa uudelle teatterille omaleimaisen identiteetin. Julkisivujen ja sisätilojen arkkiteh-tuuri on onnistunutta. Uudella salilla on nykyaikainen ilme, aula ja lämpiöporras ylävaloineen ovat elämyksellisiä. Ulkona katettu alue on liiankin laaja ja jää epäilys muodostuisiko sisäänkäyntialueesta hyvä paikka oleskeluun.

Toiminta
Uusi iso sali on sijoitettu uudisrakennukseen, mikä on toimiva perusratkaisu. Ison salin katsomo on selkeän yksinkertainen: suorat rivit, sivuparvet ja käynti ylätasolta. Vanha sali on muutettu uudeksi pieneksi saliksi rakentamalla vanhan rungon keskelle uusi laatikkosali, joka on onnistuneen muunneltava konsepti. Osa työtiloista on ryhmitetty teatterikäytävän varrelle, osa pienen salin ympärille hieman kauas isosta salista. Logistiikan perusratkaisut ovat toimivia. Logistiikan yhteys tapahtuu lännestä samalta tasolta molemmille näyttämöille ja harjoitussaliin. Lastaustila liittyy toimivasti suoraan verstastiloihin. Varastot on sijoitettu kellariin, mutta esitetty hissiyhteys on puutteellinen. Lämpiö on väljä ja se on sijoitettu ison ja pienen näyttämön väliin. Sijainti on keskeinen, esitystilanteissa toimiva ja tilat aukeavat hyvin läpi rakennuksen. Aula laajenee toimivasti suoraan ravintolaan väliaikatarjoiluja ajatellen. Ravintola aukeaa kadulle, mutta sen keittiön huolto tapahtuu hankalasti jalankulkuväylän kautta. Ravintola on toimivasti sisäänkäyntiaulan yhteydessä, mikä on muuntelun ja monikäyttöisyyden kannalta hyvä ratkaisu.
Nykyisen ison salin toiminta katkeaa rakennusaikana uudisrakentamisen laajuudesta ja rajauksesta johtuen. Rakentamisaikana väistötilaa tarvitaan runsaasti ja haitta toiminnalle on suuri. Logistiikan ja huollon rekkojen ajoreitti ja korkeusasema tontilla vaatisi tar-kentamista ja lisäselvittelyä. Liikenteen ja kadun kunnossapidon kannalta on haaste, että rakennus on kiinni Salpausselänkadussa.

Kestävä kehitys
Kestävän kehityksen konsepteja liittyen yhteisöllisyyteen ja viherrakentami-seen on ehdotuksen tekstissä ansiokkaasti kuvattu. Kuntotaloa on esitetty käytettävän materiaalipankkina, esim. purettuja tiiliä esitetään käytettäväksi uudisrakennuksessa.
Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung

Visualisierung