modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 01/2024

Sanierung und Erweiterung Theater in Kouvola / Kouvolan teatterin peruskorjaus ja laajennus (FI)

Visualisierung

Visualisierung

Gewinner

ARCO - Architecture Company

Architektur

Haworth Tompkins

Architektur

AIX Arkitekter AB

Architektur

Noab Production Oy

Szenographie

Akukon Oy

Akustikplanung

Ramboll Finland Oy

Logistikplanung, Verkehrsplanung

Beurteilung durch das Preisgericht

Kaupunkikuva
Ehdotuksen lähtökohtana on purkaa nykyinen teatteri, mutta rakentaa uusi teatteri samaan paikkaan noudattaen vanhoja periaatteita. Kuntotalo katujulkisivuineen on säilytetty ja sisältä rakennus on muutettu teatterikäyttöön. Uusi kaupunkikuvallinen kokonaisuus on moderni, mutta se kunnioittaa paikan alkuperäisiä oivalluksia ja henkeä. Uudisrakennus ja avoin kaupunkitila sijoittuvat luontevasti nykyisille paikoilleen. Kuntotalo säilyy onnistuneesti osana kaupunkikuvallista kokonaisuutta korostaen teatteria. Uusi teatteri ja sen näyttämötorni nousevat kaupunkikuvassa kulttuurin maamerkeiksi.

Arkkitehtuuri
Ehdotus luo onnistuneesti uutta vetovoimaista arkkitehtuuria, joka inspiroituu juurista. Kokonaissommitelma on alkuperäisen kaltainen, mutta se yhdistää siihen uusia ja vanhoja osia. Lähestymistapa löytää paikallisuudesta voimaa arkkitehtuuriin. Uudelle teatterille muodostuu vahva oma Kouvolaan liittyvä identiteetti. Rakennus on kutsuva ja avoin, sisätilojen ja julkisivujen arkkitehtuuri nivoutuvat yhteen kokonaisuudeksi. Edusaukion sijoitus ja rakennusten massoittelu sekä mittasuhteet luovat draamaa saapumisen elämykselle. Kupari on sopiva materiaali pysyvälle julkiselle rakennukselle. Typografia julkisivussa saa hieman liian näkyvän roolin. Materiaalien laatu ja hienosäätö on onnistuneelle arkkitehtuurille tärkeää.

Toiminta
Uusi iso sali on sijoitettu uudisrakennukseen, joka on teatterin toiminnan kannalta hyvä periaate. Nykytilanteeseen verrattuna sali on käännetty (1950-luvun alkuperäisten kilpailupiirustusten mukaisesti) 90 astetta. Osa katsomosta on sijoitettu kaarevalle parvelle. Uusi pieni sali on rakennettu Kuntotalon sisään. Kokonaisuus on huolellisesti tutkittu. Suunnitelma on teatterina erittäin toimiva, näyttämöiden sivu- ja takatilat ovat ihanteelliset. Salien toiminnan periaatteet on yksityiskohtaisesti kerrottu ja näyttämöiden muunneltavuus on esitetty hyvin. Logistiikan ja huollon periaatteet ovat toimivia. Logistiikan yhteys tapahtuu lännestä samalta tasolta molemmille näyttämöille ja harjoitussaliin. Lastaustila liittyy suoraan selkeän avoimiin verstastiloihin. Yleisötila on väljä, selkeä ja korkea. Lämpiöstä on hyvät näkymät eri ilmansuuntiin ja kohti kaupunkia. Lämpiö laajenee toimivasti suoraan ravintolaan väliaikatarjoiluja ajatellen. Ravintola aukeaa sisääntuloaukealle, voi toimia itsenäisesti ja sen terassi on hyvässä paikassa. Keittiön huolto tapahtuu toimivasti lastauspihalta. Yleisötiloja voidaan hyödyntää monikäyttöisesti tarjoilu-, näyttely- ja tapahtumakäyttöön. Rakennusajan vaiheistus on hyvin analysoitu siten, että teatterin toiminta voi jatkua keskeytyksettä. Rakennusaikana ison näyttämön toiminta ja logistiikka siirtyvät tilapäisesti Kuntotaloon, johon sijoitetaan väliaikainen 326 paikkainen teatterisali. Ehdotuksessa väistötilojen tarve voidaan minimoida.
Ulkopuolella teatterin logistiikan ja huollon liikenne tapahtuu toimivasti lännestä ja huoltopihan ratkaisu on lähellä nykytilannetta. Ehdotuksen liikenneratkaisu on kehityskelpoisin. Lisäksi rakennus sijoittuu nykyisille paikoilleen jättäen tilaa kadun toiminnoille Salpausselänkadun puolella.

Kestävä kehitys
Kuntotalo voidaan korjata uuteen käyttöön ja uusi teatteri saadaan raken-nettua tilatehokkaaksi ja toimivaksi. Siten myös kokonaisuuden elinkaari voidaan maksimoida. Raskas peruskorjaus ja sisäosien muuntaminen on uudisrakentamiseen vertautuvaa. Uudisrakennuksessa on ansiokkaasti esitetty käytettäväksi pitkäikäisiä ja hiilijalanjäljeltään pieniä materiaaleja kuten mas-siivipuuta, kuparia ja tiiltä.

Rakennushistorialliset arvot
Uusi kaupunkikuvallinen kokonaisuus on alkuperäisen 1950-luvun kilpailuehdotuksen kaltainen, se kunnioittaa rakennusten rakennushistoriallisia ja kaupunkikuvallisia arvoja. Vanha teatteri on purettu, mutta uudisrakennus noudattaa vanhoja periaatteita. Kuntotalon länsiosat säilyvät osana kaupunkikuvallista kokonaisuutta. Kuntotalon sisäosat muunnetaan uuteen käyttöön, niiden alkuperäistä asua jää jäljelle osittain. Kuntotalon julkisivut on mahdollista säilyttää ja kunnostaa.