modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2022

Neugestaltung Stadtpark Mittpunkten in BorÄs (SE)

Finalist

WSP Sverige AB

Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

TidsvÀvens textiltema och idé om materialÄtervinning bedömdes i steg ett vara relevant och spÀnnande presenterat. Skyttelbron över Sven Eriksonsgatan ansÄgs stilfullast av alla förslag, och den sirliga fackverkskonstruktionen kvarstÄr i steg tvÄ. I övrigt bedöms landskapsgestaltningen inte helt ha landat i förslaget, och juryn har svÄrt att följa tankegÄngarna om tematiken och hur de olika objekten relaterar till platsen och den omgivande staden.
Hallbergsbron har i steg tvÄ utvecklats med en takkonstruktion bestÄende av en pergola av stÄl. Söder om bron visas en amfiteater i slÀnten. Taket bedöms alltför dominant pÄ platsen och med oklar funktion. Amfiteaterns vÀstvÀnda lÀge Àr tacksamt och kan bli en fin plats för vistelse i eftermiddagssolen, dock bedöms utformningen inte hÀnga ihop med det föreslagna taket. Idén om materialÄtervinningen Àr i grunden positiv i förslaget, men pergolan av stÄl bedöms mycket materialkrÀvande och svÄr att bedöma kostnadsmÀssigt.
Samtliga tÀvlande ombads i medskicket inför steg tvÄ att visa konsekvenserna av att göra en passage över Sven Eriksonsgatan tillgÀnglig. I TidsvÀven har detta lösts lutningsmÀssigt med hjÀlp av zickzack-formade ramper sÄvÀl mot Sven Eriksonsgatan som i slÀnten mot Marie kulle och Skyttelbrons brofÀste. Lösningarna bedöms dock vara svÄra konstruktioner som inte Àr promenad- och cykelvÀnliga, och ge en negativ pÄverkan pÄ parkens landskapsbild.
Sammantaget bedöms Äterbrukstanken i TidsvÀven som sympatisk. Skyttelbron samt mÄnga av objekten Àr fint utförda, men den sammanhÄllande landskapsgestaltningen saknas.