modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2022

Neugestaltung Stadtpark Mittpunkten in BorÄs (SE)

Gewinner

Preisgeld: 100.000 SEK

Nyréns Arkitektkontor

Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Visknings lÄgmÀlda och genomtÀnkta anslag frÄn steg ett har bibehÄllits, renodlats och till största del förbÀttrats i steg tvÄ. Gestaltningskonceptet visar vad parken en gÄng har varit och ger en mjuk anvisning om vad platsen kan bli. Förslaget Àr finkÀnsligt och respektfullt mot den historiska och befintliga Stadsparken, samtidigt som det aktiverar delar av parken som har varit glömda och gömda genom att tillföra nya kvaliteter. Förslaget bedöms i hög grad vara utvecklingsbart och dess förhÄllningssÀtt Àr applicerbart pÄ hela Viskans park.
Den vackert stillsamma utformningen av Hallbergsbron skapar en vÀrdig övergÄng mellan Stadsparken och omgivande stadsvÀv. Bron, ursprungligen dimensionerad som bilbro, blir till en park ovan vatten med en trÀdÄs med vÀl studerad vÀxtbÀdd. StrÀckningen av den nya trappan i fonden av Hallbergsbron och upp mot Marie kulle skapar ett starkt nytt strÄk genom parken, som om kopplingen alltid har funnits dÀr. Sven Eriksonsgatan Àr omhÀndertagen och avsmalnad med en ny trÀdrad, och med sÀkra övergÄngar som dÀmpar farten för bilar. PÄ södra sidan av Sven Eriksonsgatan möter den föreslagna corténbron Ansgars kulle dÀr diskreta, men vÀl valda, tillÀgg i form av pergola och en Àppellund med kojor ger en undanskymd plats nytt vÀrde.
Arkitektteamet visar att man förstÄtt sÄvÀl platsen som de ekonomiska förutsÀttningarna och utmaningarna som topografin ger för tillgÀngligheten. Förslaget ger ett sÀkert och naturligt flöde för gÄende och cyklister mellan PulsenomrÄdet och norra delarna av Stadsparken.
Förslaget visar flera idéer utanför tÀvlingsomrÄdet, sÄsom en bastu, brygga och möjlighet till en flytande bio i Viskan. En disposition för Hallbergsplatsen norr om Hallbergsbron antyds, och en ny gÄngvÀg, S:t AnsgarsgÄngen, visas runtom Ansgars kulles södra del. Dessa delar har inte bedömts dÄ de ligger utanför tÀvlingsomrÄdet, men visar likvÀl en förstÄelse för platsens helhet.
Sammantaget visar Viskning pÄ en god förstÄelse för vad Stadsparken har varit och hur den gestaltningsmÀssigt kan fungera med den framtida Viskans park. Förslaget Àr lÄgmÀlt men med smarta inslag sÄsom den nya trappan frÄn platsen invid Hallbergsbron, förbÀttringen av Hallbergsbron samt en vÀl utvecklad lösning för hur Viskans park tar sig förbi Sven Eriksonsgatan.