modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2021

New University Library at Näckrosen in Göteborg (SE)

Utforskaren

ein 4. Preis

MVRDV

Architektur

BSK Arkitekter

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Utforskaren består av en kompakt byggnad med sju våningar mot Korsvägen och sex mot Näckrosen. Förslaget är tänkt att skapa en ensemble tillsammans gamla Hovrätten i nordväst och den intilliggande åttiotalsbyggnaden i söder. Kompositionen av kubiska volymer bygger på att åttitalsbygganden byggs på med tre våningar. En sådan påbyggnad kommer igen i flera förslag, men här bildar den en tydlig utgångspunkt för gestaltningen. Det bedöms som problematiskt att en påbyggnad, med oviss framtid, får alltför stor betydelse för den tänkta helhetsutformningen.
Den kvadratiska planformen ger Utforskaren en välgörande riktningslöshet som passar väl in i den friare placeringen av volymer kring Näckrosen. Det finns ansatser att skapa en öppen och glasad bottenvåning men byggnaden är sluten mot norr och det kommande stråket från den nya stationsuppgången vid Korsvägen. Genom den känsliga Landerimiljön sträcker sig en bred och anspråksfull trappa som mynnar i ett torg framför biblioteket. Sammantaget är mötet med omgivande stads- och landskapsrum inte tillräckligt bearbetat, och alltför stort fokus ligger på fondmotivet mot Korsvägen.
Fasadens keramiska plattor med relief ska föra tanken till bokryggar och den ljusa kulören ska bryta mot omgivningens röda tegel. Den strikta strukturen speglar ett rationellt modulsystem i trä. Som en kontrast till den avläsbara konstruktionen bryts fasaden upp av rum med dubbel våningshöjd i olika kulörer som kopplas till varandra likt ett färgglatt pärlband. Idén är att den interiöra rumsliga organisationen ska vara avläsbar i fasad och ge huset sin särprägel. Trots att idén om en sekvens av olika rum att röra sig genom kan ge byggnaden en intressant dynamik, menar juryn att färgkodningen ger ett något förenklat uttryck som saknar komplexitet. Dessutom kan de tänkta rörelsestråken uppfattats som långa och tillkrånglade.
De öppna rummen med dubbla våningshöjder ger luftiga miljöer men skapar utmaningar avseende ljud och störningar. Entresolytorna kan bli fina inslag i den invändiga miljön men försämrar tillgängligheten.
I övrigt redovisar Utforskaren en stadig och lättorienterad planlösning med schakt och våtutrymmen längs höglagret. Servicecentret och återlämningen är bra placerade och sambandet mellan höglager, klarering och godsmottagning fungerar väl. Infozonen, som ligger långt från entréerna, är dock alltför trång. Istället bereds plats för en utrymmeskrävande trappa. Även Meröppet ligger otillgängligt och utspritt på fyra våningsplan. Den föreslagna takterrassen ska vara publik men ligger omgiven av externa hyresgäster och kontor.
I Utforskaren har stor hänsyn förtjänstfullt tagits till höglagrets placering med avseende på möjligheten att bygga etappvis. Det är även fördelaktigt att den nya volymen binds samman med åttiotalsdelen i källarplanet. Härigenom ges möjlighet att samordna logistik och det bidrar till utvecklingsbarhet på sikt. Det förefaller dock svårt att erbjuda studenterna den studiero som önskas i ett universitetsbibliotek, utan att ge avkall på förslagets bärande idé.