modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2021

New University Library at Näckrosen in Göteborg (SE)

Kunskapens källa

ein 4. Preis

Tham & Videgård Arkitekter

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Förslaget består av en trappande volym med sex fulla våningar plus en indragen mot Korsvägen. Bokhyllan har fungerat som en referens för projektet. Hur böcker sätts samman är en intressant utgångspunkt för uppbyggnaden av ett bibliotek, men idén skulle behövt utvecklas vidare för att lyfta förslaget. Gestaltningen har viss potential att få ett riktningslöst uttryck men det tydliga fondmotivet mot Korsvägen med referenser till Götaplatsen talar dock ett annat språk. Att istället vidareutveckla volymen som en solitär skulle ha varit välgörande.
Intentionen med den trappande formen tycks vara att bryta ned skalan genom att skapa intrycket av en byggnad med tre våningar (som vart och ett rymmer två våningsplan). Juryn menar dock att det härigenom uppstår en oönskad skalförskjutning i relation till omgivningen som medför att byggnaden istället upplevs som oproportionerligt stor. Den indragna takvåningen kan även komma att bli synlig från Korsvägen och från omkringliggande bebyggelse.
De redovisade fasaderna antyder en lätt gestalt, vars uttryck kommer att vara svårt att behålla när tekniska krav gör sig gällande. Materialmöten, dimensioner och hur huset möter marken har ett obearbetat uttryck där det tänkta fasadmaterialets egenskaper inte återspeglas i gestaltningen.
I förslaget finns ansatsen att skapa flera olika kopplingar och rörelsemönster på platsen. Passagen mellan det nya biblioteket och åttiotalsbyggnaden upplevs dock vara trång och sakna förutsättningar att bilda ett generöst rum för ett nytt stråk. De utkragande bjälklagen bidrar till det klämda intrycket och juryn uppfattar det som att förslaget egentligen bygger på att åttiotalsdelen ska rivas. Generellt är det något otydligt hur besökare ska röra sig. För externa hyresgäster finns dock en egen entré vilket saknas i andra förslag.
Det interiöra anslaget har vissa brister men även potential att utvecklas vidare. En lockande fascination för tekniken anas i förslaget, där det automatiserade höglagrets öppna kortsidor vänds mot byggnadens centrala atrium. Sambandet mellan infozon, automatiserat höglager och klarering bedöms dock vara olöst liksom det mellan godsmottagning och klarering. Informationszonen har därtill svag koppling till såväl entrén från väster som till Näckrosen.
I övrigt redovisar förslaget en relativt tydlig och överblickbar organisation där till exempel servicecentret ligger bra placerat och avdelningen KvinnSam är väl synligt och lättåtkomligt för externa besökare.
De utkragande byggnadsdelarna fördyrar förslaget och med isolerade bjälklag kommer gestaltningen att få ett annat uttryck än det redovisade. Den trappade formen påverkar även utvecklingsbarheten genom sin närhet till åttiotalsbyggnaden som i sin tur blir svårare att vidareutveckla. Förslaget tycks närmast bygga på att den angränsande volymen från 80 rivs – vilket inte är aktuellt – och skulle göra sig bättre på platsen som en solitär.