modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 09/2023

Neue Stadtbibliothek in Helsingborg / Stadsbiblioteket i Helsingborg (SE)

ein 4. Preis / 1. Phase

JKMM Architects

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Den oregelbundna formen innebĂ€r att rĂ€cken och fallskydd riskerar att bli skrymmande. Gestaltningen bidrar till att skapa ett nytt stadsrum mot JĂ€rnvĂ€gsgatan, men bebyggelsen kapar samtidigt det befintliga bibliotekets kontakt med sundet och kvĂ€llssolen i vĂ€ster. HuvudentrĂ©n behĂ„lls i nuvarande lĂ€ge, vilket inte Ă€r lĂ€mpligt med tanke pĂ„ att den redan idag utgör en alltför trĂ„ng zon. Överlag redovisas bristfĂ€lliga flöden i entrĂ©planet och övriga entrĂ©er Ă€r indragna bakom utskjutande murskivor, utan koppling till de naturliga gĂ„ngstrĂ„ken genom parken. Tillsamman med lĂ„nga gĂ„ngstrĂ€ckor mellan olika mĂ„lpunkter i biblioteket, ger det ett introvert och avvisande intryck. SĂ€rskilt entrĂ©n frĂ„n söder Ă€r inte vĂ€lkomnande och dessutom svĂ„rtillgĂ€nglig för besökare med barnvagn eller i rullstol. En separat entrĂ© för barn och familjer finns lĂ€ngs JĂ€rnvĂ€gsgatan, vilket Ă€r positivt.

Entréhubbens funktion Àr otydlig och det framgÄr inte hur hörsal och restaurang nÄs nÀr övriga delar av biblioteket Àr stÀngt. Den stora ytan gör det svÄrt att bemanna hubben. Det Àr positivt att hörsalen och restaurangen placerats intill varandra. Det ser dock ut att saknas yta för uteservering. Hörsalen öppnar sig mot parken med ett stort glasparti, vilket medför utmaningar avseende mörklÀggning. Det Àr bÀttre att placera andra utrymmen mot parken som kan bidra till ett befolkat, trygghetsskapande blickfÄng utifrÄn. En av styrkorna i förslaget Àr att det rymmer förutsÀttningar att skapa avskilda och stillsamma miljöer i biblioteket. Utrymmet för media Àr realistiskt utformat, med ett logiskt flöde mellan skönlitteraturen och ungdomsavdelningen. FrÄn ytorna för barn och familjer ges dock inga utblickar mot parken, istÀllet bildar trafiken pÄ JÀrnvÀgsgatan, och den höga plinten till parkeringen tvÀrsöver gatan, ett fondmotiv i vÀster. Juryn ser ocksÄ en risk i souterrÀngplanet blir alltför mörkt. Det saknas till exempel dagsljus vid labben och sorteringsmaskinen.
Sorteringsmaskinen ligger lÄngt ifrÄn mediesamlingarna, vilket försvÄrar logistiken vÀsentligt och skapar onödigt lÄnga transporter genom biblioteket. Det Àr ocksÄ ett problem att det saknas funktionsarbetsplatser hÀr. Digidel Àr en central funktion i biblioteksverksamheten och bör ligga tillsammans med labben. Det framgÄr inte tillrÀckligt vÀl hur ytan Àr tÀnkt att fungera, en del av den ser till exempel ut att ligga vid avdelningen för barn- och familj vilket inte Àr önskvÀrt. Förslaget bedöms som relativt rationellt och kostnadseffektivt att bygga, med jÀmförelsevis litet fotavtryck. MÄnga indrag och olika fönstertyper bidrar dock till att driva kostnader, och det stora öppna rummet medför avsevÀrda konstruktiva utmaningar.