modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Award / Auszeichnung | 10/2013

Dutch Concrete Award 2013 / Betonprijs 2013

Huize het Oosten - Dwelling for elderly people, multifuncitonal auditorium, health care department.

NL-3723 BM Bilthoven, Rubenslaan 1

Categorie Woningbouw

TenBrasWestinga

Architektur

Pieters Bouwtechniek B.V.

Bauingenieurwesen

HI-CON Nederland B.V.

Hersteller

Projektdaten

  • Gebäudetyp:

    Innenräume, Möblierung, Wohnungsbau

  • Projektgröße:

    keine Angabe

  • Status:

    Realisiert

  • Termine:

    Baubeginn: 12/2011
    Fertigstellung: 02/2014

Projektbeschreibung

Inspelend op de ontwikkelingen in de zorg besloot Huize Het Oosten dat aanpassingen in het woningbestand noodzakelijk waren. Het programma van eisen werd aangevuld met de wensen van de bewonerscommissie en de visie van Huize Het Oosten ten aanzien van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
De oude appartementen uit de jaren ’60 moesten worden vervangen evenals de multifunctionele ruimte, de Tuinzaal, die ook dienst doet als ontmoetingsruimte voor de vrijmetselaarsloges in Bilthoven. Deze functies waren in een langwerpig haakvormig gebouw gevat, dat het parkachtige terrein in 2 delen verdeelde. Bij de configuratie van de nieuwbouw was het eerste doel om het terrein weer tot één geheel te maken, en vervolgens om de relatie met het park voor iedereen weer te optimaliseren.
De woningen hebben verdiepingshoge schuifpuien, de gangen zijn breed en hebben aan de uiteinden glas met uitzicht over het park. De daken van de verbindingsgangen en Tuinzaal zijn begroeid en voegen zich in de groene omgeving. Ook de kleuren van de gevels zijn in groengrijze tinten gekozen. De royale balkons zijn expressief en uitgevoerd in ultradunne hogesterktebeton (winnaar betonprijs 2013). Glazen balustrades bieden optimaal contact met het maaiveld.
Het hele project is duurzaam opgezet, zowel installatietechnisch als bouwkundig. Er wordt gebruik gemaakt van WKO, elektriciteit wordt opgewerkt met PV-panelen en warm water wordt geleverd door zonnecollectoren op het dak. De grote balkons zorgen voor bouwkundige zonwering, net als de geperforeerde stalen platen die voor de grote glasvlakken zijn geplaatst. Naast het verminderen van de warmtelast, biedt het bewoners ook privacy.
Het ontwerp past in de toekomstvisie van ouderenzorg, de visie van Huize Het Oosten en het ouderenbeleid van de regering. De architectuur is hierin dienend: de nieuwbouw is ruim en licht, de appartementen zijn levensloopbestendig, alle gebouwen zijn met elkaar verbonden met glazen gangen, er zijn duidelijke zichtlijnen en er is een overzichtelijke routing.
De Tuinzaal is geschikt voor concerten, filmavonden en congressen. De ruimte biedt samen met de bestaande maçonnieke ruimte en het restaurant nieuwe mogelijkheden voor o.a. bijeenkomsten van de vrijmetselaren.
Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardig complex, in een prachtige parkachtige omgeving.

Beurteilung durch das Preisgericht

Op het terrein van Huize het Oosten in Bilthoven is een nieuw zorggebouw gerealiseerd, waarbij zeer grote en slanke HI-con balkons zijn toegepast. Dit is een nieuw type balkon ontwikkeld voor de Nederlandse markt, in samenwerking met een Deens bedrijf. De balkons hebben een derde van de dikte van een traditioneel balkon en zijn eenvoudig te bevestigen aan een gebouw. Het gebruikte materiaal is extreem duurzaam waardoor de balkons tot wel 100 jaar mee kunnen. Voor de gewenste uitstraling vormde een minimale dikte van de balkons een essentieel onderdeel in het architectonisch ontwerp. Het geheel heeft een stoer en fris, eigentijds gebouw opgeleverd. De balkons zijn gemaakt van Compact Reinforced Composite (CRC). De toepassing van staalvezels zorgt voor een zeer taai materiaal en maakt het mogelijk wapening dicht bij elkaar te plaatsen met een kleine dekking. Er is geconstrueerd op de rand van wat mogelijk is, maar toch zijn de dunne balkons extreem sterk. Het project laat zien dat goede architectuur en ‘’state of the art’’ technologie elkaar prima aanvullen.