modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 02/2023

Neubau Schwimmbad Oceanbadet in Helsingborg (SE)

Finalist

White Arkitekter

Architektur, Landschaftsarchitektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Byggnaden har en mycket stram men vacker gestalt med sina vita veckade fasader av betongelement. Badhuset kan ingÄ i en sekvens av vita offentliga byggnader i Helsingborg, frÄn Konserthuset till Dunkers kulturhus.

Fasaden beskrivs kunna byggas av förtillverkade infÀrgade element. Juryns bedömning Àr att fasadens rationella enkelhet skulle behöva utföras med stor precision i detaljering och utförande för att byggnaden inte ska upplevas som schematisk och industriell. Byggnaden har, trots en hög sockel, relativt god kontakt med omgivande stadsrum Ät öster, norr och vÀster med sina fönsterband. Det föreslagna dynlandskapet med vegetation som associerar till strandÀngar Àr ett tydligt koncept som Àr intressant, men skulle behöva utvecklas. Andelen hÄrdgjord yta borde minskas.

Huvudentrén Àr tillbakadragen frÄn torget vilket inte stödjer platsen och innebÀr att handikapparkeringen behöver placeras lÀngs fasaden för att komma tillrÀckligt nÀra entrén. Inlastningen Àr fel placerad med en brant och smal ramp ner till kÀllaren pÄ byggnadens norra sida. Handikapparkeringen och inlastningen kommer att generera oönskad trafik pÄ kajerna.

FörslagsstÀllarna visar en mycket god förstÄelse för badhusets olika funktioner och har löst dem pÄ ett utmÀrkt sÀtt. Byggnaden Àr rationell och mycket vÀl disponerad med vÀl fungerande flöden som Àr lÀtta att förstÄ. Entrén ligger i nivÄ med torget och generösa trappor och hissar leder besökarna upp och vidare in i byggnaden. Gymmet och wellnessavdelningen bedöms dock ha nÄgot smÄ mÄtt. Dyktanken Àr pÄ ett intressant sÀtt exponerad i entréhallen.

Interiören prÀglas av enkelhet och stramhet. Inom konceptet fÄr varje funktion sin egen gestaltning och det finns mÄnga lugna, enkla och vackra rum i anlÀggningen. Den stora simhallen Àr fint dagsljusbelyst frÄn tre hÄll, familjebadet har utsikt över sundet och wellnessavdelningen har en lugn nÀstan kontemplativ karaktÀr.

Betong Àr ett material som bÄde Àr negativt och positivt ur hÄllbarhetssynpunkt. Det Àr energikrÀvande och ger ett högt klimatuttryck vid tillverkningen men Àr förvaltningsmÀssigt bra för denna typ av byggnad. Fasaden skulle dock krÀva regelbundet underhÄll för att behÄlla sin önskade frÀschör.

Till Havs har utvecklats mycket positivt i den andra omgÄngen av tÀvlingen, bÄde nÀr det gÀller exteriör och interiör. Byggnaden Àr mycket rationell och har en generell struktur vilket medger att den skulle kunna utvecklas i en fortsatt process. Förslaget bedöms vara rimligt att genomföra och förvalta.