modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Mehrfachbeauftragung | 04/2015

Regierungsviertel / Regjeringskvartalet

Fra Youngstorget

Fra Youngstorget

Folkefjellet

Teilnahme

BIG Bjarke Ingels Group

Architektur

Erläuterungstext

Slik beskriver Team BIG sitt forslag «Folkefjellet».

Siden den 22. juli 2011 har Norge og nordmenn stått sammen i troen at man må møte terror og terrortrusler med mer åpenhet og mer demokrati. Byggingen av et nytt regjeringskvartal er et viktig steg i denne retningen for Norge, for å gå videre, for å vokse – rent fysisk og mentalt, men også symbolsk.

Istedet for et monumentalt og symboltungt regjeringskvartal ønsker vi å skape et regjeringskvartal som blir et bykvartal i forlengelse av den urbane konteksten. I dag oppleves kvartalet som en øy i byen, som man beveger seg utenom. I det nye regjeringskvartalet finnes det aktivitet på gateplan med den samme tettheten som man finner i resten av sentrum.

Vi foreslår å skape et regjeringskvartal som vil bli en helt ny type byrom – som både er et grønt landskap og et tett bymiljø. Vi foreslår en park rundt H-blokka og de verneverdige bygningene, som blir til et tredimensjonelt landskap som bølger seg opp og ned og inneholder kaféer, restauranter og byliv. Landskapet vokser opp og former en fjellkjede av arbeidsplasser.

Fjellkjeden består av en rekke bygninger som ikke er høyhus – snarere høye hus. En form for demokratiske høyhus der man kan se alle arbeidsplassene når man kommer inn på gateplan og der alle medarbeiderne kan se hverandre. De krystallignende formene har utgangspunkt i siktlinjene fra gateplan, samt optimalisering i forhold til oppfanging av solenergi og minimering av vindpåvirkning på gateplan.

Ved at volumene trekkes tilbake fra gatemiljøet og nabobygninger, minimeres skyggevirkningen og den visuelle påvirkningen på omgivelsene. I nabolaget oppfattes bygningene, på tross av sin størrelse, som tilpasset i skala - samtidig som de fremtrer som en ny urban fjellkjede i Oslo bys silhuett.
Fugleperspektiv

Fugleperspektiv

Fra Akersgata

Fra Akersgata

Fra Hammersborg torg

Fra Hammersborg torg

Fra park

Fra park

Fra Ekeberg

Fra Ekeberg