modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 01/2014

Örebro resecentrum och södra station

2. Preis

C.F. Møller Architects

Architektur

Erläuterungstext

HELA STADEN TILLSAMMANS – HELA DYGNET

Örebro är ett nav i sin omvärld. En magnet och ett regioncentrum med goda förbindelser där stora vägar och spårförbindelser möjliggör pendling och ett vitalt näringsliv. I sin stadskärna däremot har Örebro en kraftig barriärverkan av spår och gator som delar staden och orsakar buller. Det här vill
Berg I C.F. Møllers arkitekter åtgärda och samtidigt skapa förutsättningar för fler möten mellan människor på ett enkelt sätt.

Urbanismen är stark i Sverige och inflyttningen till våra städer är fortsatt stor. Detta innebär såväl utmaningar för bostadsförsörjningen som möjligheter för stadsbyggandet. Rätt hanterat ger detta nutiden chansen att påverka det som har varit problem och ge människor det de vill ha; goda
bostäder centralt med närhet till mötesplatser, handel och rekreation. En viktig fördel med detta är att det täta stadslivet är miljövänligt med lägre utsläpp av koldioxid. De som bor centralt med all service i närområdet promenerar och cyklar mer. På köpet kommer bättre hälsa.
Örebro växer och förväntas göra det i många år framöver. Berg I C.F. Møller rekommenderar att Örebro växer inåt. I de centrala delarna finns stora möjligheter att förtäta på idag outnyttjad mark.

Med ny bebyggelse i stråket mellan Centralstationen och Södra Station skapas en grön stadsgata med, framförallt, aktiva verksamheter i de byggnader som tillkommer i omedelbar anslutning till järnvägen. Med anläggandet av stadsgata skapas möjlighet till trygga kopplingar mellan öst och väst och fler bostäder och målpunkter i den centrala staden.

Det nya resecentret blir inte bara en viktig knutpunkt, utan även en naturlig koppling mellan östra och västra Örebro. Det gamla stationshuset bevaras och blir café, restaurang och en viktig mötesplats. Vägen blir gata och ett sluttande torg som mjukt vinklas ner under spåret och upp på
andra sidan där gång, cykel och annan trafik passerar dygnets alla timmar. I den norra delen, mot Nobelvägen ges möjlighet till ett högt hus med hotell, konferens och kontor tillsammans med handel i de nedersta planen. Visionen är ett levande vitalt centrum med goda samband på lokal, regional och nationell nivå där livet är målet och stadens fysiska struktur scenografin som möjliggör detta.