modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Offener Wettbewerb | 06/2023

Erweiterung Seminargebäude Barago in Ljubljana / Baragovo semenišče (SI)

Anerkennung

Preisgeld: 3.000 EUR

Kosi in partnerji

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Predlog primerno rešuje organizacijo gledališča in ustvarja več zunanjih in notranjih skupnostnih prostorov, ki ponujajo raznolika prostorska doživetja in različne uporabe. Velika gledališka dvorana je smiselno postavljena v zahodni vogal stavbe, srednja in mala dvorana v nadstropje. Tako je v visokem pritličju pridobljen predprostor, kamor se stekajo poti v gledališče, preko poglobljenega vstopnega trga in skozi prostorno preddverja nadaljujejo do vhodov v dvorane. V primerjavi s sorodnimi rešitvami je nova stavba le delno povezana z obstoječo zgradbo, na račun fleksibilnosti za optimalne prerazporeditve in povezave vseh dejavnosti v kompleksu. Komisije tudi ni prepričala generična podoba fasade betonske mreže, ki po mnenju komisije ne ustvarja uravnoteženega dialoga z zadržano Plečnikovo arhitekturo. Ocenjevalna komisija v predlogu prepoznala kakovostno rešitev in na osnovi navedenih ugotovitev predlogu prisodila priznanje.

Predlog je skladen z natečajno nalogo, manj pojasnjena je le preureditev Pionirskega doma. Gabarit nove stavbe nekoliko presega predpisano višino 25m, del kleti je izven natečajnega območja. Zasnova je jasna in domiselna ter upošteva spomeniško varstvene pogoje. Prizidek gledališča v obliki prečno postavljenega kvadra je obravnavan kot samostojna struktura, v katero je vstavljen ploščat volumen, ki samo delno povzema krožno zasnovo Plečnikove stavbe v višini venca kleti. Stavba gledališča je tako na pogled samostojna arhitektura z vmesno cezuro dvignjenega dvorišča, večnamenskega zunanjega avditorija – atrija, dostopnega tudi iz Festivalne dvorane. Semenišče obdaja tlakovana površina z vstavki okroglih, večjih in manjših zasaditev, ki se preliva v poglobljeno ploščad, kjer so iz široke aleje Valjhunove ceste predvideni vsi vhodi v gledališče. Na drugi strani proti Gospodarskemu razstavišču je s klinastim zamikom vogala vzporedne stanovanjske stavbe oblikovan lijakast trg. Avenija deli odprti prostor na bolj urbano urejeno tlakovano površino na zahodu in parkovno površino na vzhodu, ki je oblikovana bolj organsko z jasami in drevesnimi skupinami. Avtorji so veliko gledališko dvorano postavili na zahodni vogal stavbe, srednjo in malo dvorano pa v nadstropje. Na ta način so v visokem pritličju pridobili predprostor, kamor se preko parkov iz vzhoda stekajo poti v gledališče preko poglobljenega vstopnega trga in se preko prostornega preddverja nadaljujejo do vhodov v dvorane. Objekt je zasnovan racionalno, energetsko učinkovito in trajnostno, tako po obliki volumna, uporabi obnovljivih materialov, zeleni strehi, sončnih celic, kot naravni osvetlitvi delavnic.

V primerjavi s sorodnimi rešitvami je komisija presodila, da zasnova nove stavbe gledališča, ki ne sklene kolobarja, tako da je le delno povezana z obstoječo zgradbo nekdanjega semenišča, nudi manj možnosti za predvidene prerazporeditve in optimalne povezave vseh programov v funkcionalne sklope. Zaradi tega je rešitev iz vidika želene fleksibilnosti in preglednosti poti manj primerna. Avtorji so si k temu sicer prizadevali, a so se odrekli doslednemu spajanju nove stavbe s spomenikom.