modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2022

Art Hall Innlandet – Lillehammer Art Museum (NO)

Gewinner

MDH arkitekter sa

Architektur

JKMM Architects

Architektur

Studio Ellefsen

Architektur

MASU PLANNING

Landschaftsarchitektur

Bollinger+Grohmann

Tragwerksplanung

Beurteilung durch das Preisgericht

Prosjektet framstår som et klart og lettfattelig grep med en god forståelse for byens, Stortorget og Lillehammer Kunstmuseums utfordringer og muligheter. Beskrivelsen er kortfattet og direkte og gir et godt innblikk i forfatterens intensjoner, samtidig som det pekes på muligheter for endringer innenfor samme konsept. Prosjektet har en stor grad av fleksibilitet, og kan møte eventuelle utfordringer ved en videre bearbeiding og gjennomføring uten å miste sin karakter og sine sterke sider.
I beskrivelsen til prosjektet framhever forfatteren forholdet mellom museet og byen, og Lillehammer Kunstmuseums sentrale lokalisering i bybildet; «Museet er en attraksjon for byen, men byen er også en attraksjon for besøkende til museet». De ønsker med sitt forslag; «å dyrke frem nye møter mellom museet og byen gjennom et distinkt arkitektonisk utrykk som ikke går på bekostning av Stortorgets rolle som byens viktigste plassrom». Å bevege seg på torget skal ikke føles som å gå på et tak men på en plass. Visuell kontakt med museet under oppnås ved «krystallformede overlys» som bryter gjennom torgflaten. Krystallene tar opp det lekende element fra Snøhettas fasade med en egen individualitet, og skaper slik en fin samhørighet mellom torget og kunstmuseet. Disse elementene skaper og definerer rom og soner i samspill med trær, grøntarealer, Torggutua og selve Stortorget. Krystallene er også viktige for å oppnå forfatterens ønske om en nedtrapping av torget i form av lave trinn fra bankbygningen og mot torgets tilliggende gater. Slik skal det bli mulig å krysse flaten i alle retninger og gjøre butikkfasadene til en del av plassen. Kirkegata er foreslått smalnet inn for å bli en del av torget og å være en mulig fleksibel utvidelse av torget ved større arrangementer.
(...)
Forfatteren beskriver konseptet for kunsthall og torget som robust og fleksibelt. Prosjektet er kompakt og ved å utnytte høyden til flere plan reduseres areal for utgraving og brutto/ netto faktor er lav. Areal og grensesnitt mot eksisterende museumsbygg og konstruksjoner er holdt på et minimum, det gir også en troverdig avstand fra byggegrop til museet og bankbygget. I prosjektet er dagens toalettanlegg fjernet for å gi en bedre visuell kontakt med torget fra Torggutua. Imidlertid er ikke dette nødvendig for en gjennomføring av prosjektet, og anlegget kan bli stående/eventuelt flyttes.