modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 02/2023

Neubau Schwimmbad Oceanbadet in Helsingborg (SE)

Finalist

ÅWL arkitektkontor

Architektur

Buro Happold

Tragwerksplanung

Beurteilung durch das Preisgericht

Byggnaden Àr omsluten av en hög sockel och Àr nÀstan helt sluten i gatunivÄ. Inte heller huvudentrén möter torget i plan. Trappor och ramper till entrén kommer att upplevas som avvisande. FörslagsstÀllarna gör en poÀng av den utvÀndiga trappan mot sundet och beskriver den som en av förslagets stora kvaliteter. Juryn bedömer dock att denna trappa, med sin placering och utformning förtar mycket av den utsikt och kontakt inifrÄn badet som skulle kunna vara möjlig. Trappan kommer dessutom att under stora delar av Äret inte vara en inbjudande plats att vistas pÄ. Utomhustrappan och de föreslagna terrasserna kommer att vara svÄra att underhÄlla pÄ ett effektivt sÀtt.

Utemiljön runt om byggnaden Àr i stor utstrÀckning obearbetad och juryn bedömer att den, i kombination med den slutna bottenvÄningen, kommer att upplevas som kall och otrivsam. De förslagna generösa terrasserna pÄ byggnaden kommer inte att kunna kompensera för utebliven grön miljö runt byggnaden. AvstÄndet till handikapparkeringen Àr för lÄngt.

Projektet har brister nÀr det gÀller logistik och tillgÀnglighet. Till entréhallen kommer man via trappor eller ett omfattande rampsystem som fortsÀtter inne i den trÄnga entréhallen med nivÄskillnader lÀngs hela hallen. Logistiken Àr ogenomtÀnkt och bristande nÀr det gÀller flöden och orienterbarhet i hela byggnaden. Orienterbarheten i byggnaden försvÄras av att trapphus, hissar och liknande döljer viktiga funktioner och mÄlpunkter i byggnaden. PassagemÄtten Àr genomgÄende trÄnga. Till exempel ska en publik om upp till 1 500 personer ta sig upp till lÀktaren via en smal, dold och svÀngd trappa. BassÀngrummen Àr dock bÀttre utformade med bra samband.

Byggnaden Àr byggd med robusta material och det finns trovÀrdiga resonemang kring energiförsörjningen. Byggnaden har relativt en liten andel glasyta vilket Àr bra ur energi- och förvaltningssynpunkt.

Juryn bedömer att det skulle vara vÀldigt svÄrt att överkomma de identifierade bristerna i förslaget i en fortsatt process.