modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 12/2013

Aarhus Internationale Sejlsportscenter

1. Preis

entasis a/s

Architektur

Praksis Arkitekter ApS

Architektur

Henry Jensen Rådgivende Ingeniører

Bauingenieurwesen

Schønherr Landskab

Landschaftsarchitektur

Erläuterungstext

Background. Denmark has through time been a sailing nation. The small Scandinavian country has one of the longest coastlines as a platform to perform and enjoy the sailing disciplines - from amateur to hard core professionals.
As in most other Danish sports culture there is a fine synergy between the to groups, where the elite are an inspiration to children and amateurs, and where the massive interest for sailing is a platform for the elite.

Aarhus has one of the strongest cultures, with thousands of members and a strong elite, requesting a new building where the two parts can meet, and where the logistic is worked well through. The Municipality of Aarhus
has offered the site at the point of the harbour - a pix point of a large promenade. Together with the neighbours the municipality decided the volume, meaning that the max volume was fixed in heights, lengths and footprint.
Thus the 5 competition proposals is architectural variations within a fixed volume - as a in fill on an open site.

Winning project. The winning proposal take inspiration form the industrial structures and buildings at the harbour. The aesthetics of pure engineering is turned into a dynamic architectural language,
tying down the force of the wind by means of angled columns, sewing the sky to the ground. As the act of sailing is a play with the force of the wind, the building appear playful and yet logical and strong.
The materials used are greyish, in order to reflect the weather outside : Concrete, galvanized steel, light asphalt. This ascetic pallet contrast the colourful equipments and clothes of the sailors.

The building is corresponding to the big scale of the harbour as well as it is paying attention the the human scale providing shelter for spectators, mums and dads by implementing benches in oak with high sides, sheltering the wind.

Team:
Lead Architect and Teamleader: Entasis
Supporting architect: Praksis
Landscape: Schonherr
Engineering: Henry Jensen

Beurteilung durch das Preisgericht

Arkitektur og funktionalitet
’Havnebyggeri har altid været præget af det djærve, logiske og nødvendige’, hedder det i forslagsstillerens indledning – man ønsker at tage afsæt i relationen mellem de store elementer og den menneskelige skala og spiller på havnens temaer såsom kraner, siloer, moleanlæg m.m. Anlæg der er bygget til ’at stå ude om natten, har sin egen skønhed og rå æstetik med store konstruktioner ’der er til af øje på’.

Forslagsstilleren ønsker tydeligvis med det nye sejlsportscenter at lægge sig i forlængelse af denne historik og bygningskultur, og understøtter det med en serie ’håndskitser’ der illustrerer afsøgningen af dette markante og som udgangspunkt, tektoniske afsæt.

Udover at annektere den store skala ønsker forslagsstilleren både at skabe stor transparens og introducere en menneskelig skala ’hvor der er plads til alle’, fra eliten til den 8-årige nybegynder. Transparens er huset ’arkitektoniske DNA’ og der er tilstræbt maximal visuel kontakt mellem stort set alle funktioner internt i bygningskomplekset, og mellem ude og inde. Den menneskelige skala introduceres i form af møbler, flader og opholdssteder der tilbyder kontrast og varme i de valgte materialiteter. Husets konstruktioner og store flader står i lys, grå beton og reflekterer dermed vejrskift og årstider – man refererer i den sammenhæng til storebæltsbroen.

Bygningen placeres på en hævet plint udført af hvidlig densiphalt der tænkes som den flade der samler bygning og slæbested, og skaber rammen for det udendørs fællesskab omkring bådene. Plinten giver samtidig adgang til bygningen fire steder. De store porte i forlængelse af ophalerrampen, en trappe fører herfra op til en stor sydvendt terrasse der samtidig giver adgang til husets fælleslokaler og grupperum. Der etableres en sydvendt hovedadgang i stueplan der indeholder omklædning, ungdomsfaciliteter, kontorer og styrketræning.,

De store bådhaller har indbyrdes forbindelse, med værkstedet placeret centralt og med hovedparten af grejcontainerne anbragt under en balkon, og de optager derved ikke volumen i halrummet. Den lille bådhal er foreslået udført med en højde der muliggør ophæng af mindre joller i to etager. Grupperum, fællesrum og VIP lokaler er samlet på 1.sal og er alle placeret med visuel kontakt til bådhallerne.
Der gives direkte adgang til den store terrasse fra grupperummene og der foreslås en mindre balkon mod nord og udsigten til havet. Balkonen står i forbindelse med en gallerigang der løber langs nordfacaden – en mulighed for at følge kapsejladserne afskærmet for vind og vejr og for et kig ned i den store bådhal.

Forslagsstilleren sigter mod en robusthed i udlæggene af de anviste programmer og muliggør reelt stor fleksibilitet i anvendelsen, og samtidig inviterer til brugerinddragelse i forbindelse med den endelige udformning. Det vurderes at det i kælderen placerede motionslokale bør placeres andetsteds i bygningen.

Det er dommerkomiteens opfattelse at forslaget samlet set fremstår med stor arkitektonisk pondus og integritet, samtidig med at det løser programmet på en både afslappet og rumlig interressant måde. De store markante betonkonstruktioner vil have en tydelig signalværdi og ambitionen om at være et nyt fyrtårn forekommer overbevisende og troværdig. Bygningen er placeret i et byudviklingsområde der allerede bærer præg af stor mangfoldighed og variation i de arkitektoniske udtryk.
Det er komiteens vurdering at projektet tilfører en ny dimension til stedet og at det lykkes at skabe en bygning der tilfører stedet en ny stolthed, ved at anerkende det stedsspecifikke og historiske afsæt.

De store konstruktioner afspejles også i huset indre, hvor alt er åbent og synligt med de karakteristiske betonribber som loft. Forslagsstilleren muliggør den store åbenhed ved at sprinkle bygningen. Materialevalget er enkelt og afstemt og det er tydeligvis ambitionen at interiøret skal fremstå underspillet og danne baggrundstæppe for bådenes farvestrålende sejl og sejlernes ditto dragter. Indslag af (klods) træ på gulve og møbler samt tekstiler og lofterne i ’Troldtekt natur’ skaber varme og stoflighed i det samlede indtryk.

Bygningen udnytter ikke hele byggefeltets volumenpotentiale og det er dommerkomiteens opfattelse at forslagsstilleren bør undersøge muligheden for udnytte ’frihøjden’ aktivt, ved at indarbejde en mulighed for at skabe en tilskuerplads på taget af den store bådhal, med adgang fra VIP lokalerne eller det store fællesrum.
Forslaget ønskes i den forbindelse bearbejdet med henblik på den ’femte facade’ – ihukommende at bygningen opleves fra de bagved – og højtliggende bydele.

Forslaget skal i den videre bearbejdning være fokuseret på detaljeringen af særligt de store betonkonstruktioner og elementsamlinger, og bevise at de kan leve op til referencen fra Utzon’s Paustianhus i Københavns havn. Dommerkomiteen har i den forbindelse været usikre på placeringen af glasfacaden i forhold til de store betonrammer og vil påpege vigtigheden af en klar adskillelse mellem disse bygningsdele. Endvidere bør facadeløsningen underkastes en analyse med henblik på at vurdere alternativer til det valgte udtryk med skråtstillede søjler.

Forslaget indstilles til viderebearbejdning fordi det samlet set lever op til alle bedømmelseskriteriernes basale krav. Det er robust og fleksibelt og lever op til forventningerne om en bygning der kan tåle at stå ude og en bygning der vil ’ældes med ynde’. Det repræsenterer en tidløshed og bærer i sig en stærk arkitektonisk egenidentitet.

Realiserbarhed i forhold til anlægsbudgettet
Forslaget har opgivet et samlet areal på 3.295 m², hvilket er under byggeprogrammets forudsatte 3.367 m².
Råhuset er opbygget med pælefundering og selvbærende fundamentsbjælker. Der udføres flydende terrændæk som Densiphalt udlagt på polystyren. Den bærende konstruktion udføres i præfabrikerede betonelementer, søjler og bjælker. Etageadskillelse udføres i et filigran betondæk og tagdækket som ribbetagplader. Dette vurderes som et rationelt byggeri med en god gentagelseseffekt.
Facader udføres i betonsandwichelementer, præfabrikerede betonsøjler og store glas-alu partier.
Indvendige materialer er beskrevet som rĂĄ beton overflader, porrebeton samt pulverlakerede stĂĄltrapper. Enkle, robuste og prisbillige materialer.
Bygningen er valgt sprinklet i bådhallerne og på 1. sal for at opretholde åbenheden i bygningen. Dette vurderes som en fordyrende, men velvalgt løsning.
Med en kvadratmeterpris på 8.971 kr/m² ligger prisniveauet noget under det forventelige.
Det vurderes dog at delvis sprinkling, indvendig svalegang samt omfang af slæbested og udvendige belægninger vil være fordyrende elementer i forhold til det budgetterede projekt.
Bygningens rationalitet og geometri samt robuste og gennemprøvede materialer overbeviser bygherren om, at dette byggeri ved en mindre bearbejdning vil kunne realiseres indenfor rammerne.

Drift og vedligehold
Bygningen er i sin form den mest regulære af de 5 forslag. Der er ingen udkragede bygningsdele og den er trimmet i højden og med tre store volumener med fladt tag.
Udvendige materialer som beton, glas og beton ribbetagplader vurderes som velvalgte i forhold til miljø og drift.
Indvendige materialer som Densiphalt gulve på terræn og klodsgulve på 1. sal, betonvægge, filigran betondæk og ståltrapper er robuste materialer med lang levetid og minimal vedligehold.
Der arbejdes med korte forsyningsveje og synlige samt tilgængelige installationer, hvilket er en god driftløsning.
De store glasfacader i bĂĄdhallerne, tillader stort solinfald, hvilket er positivt i forhold til sĂĄvel opvarmning som lysindfald og dermed lavere omkostninger til sĂĄvel opvarmning som kunstig belysning.
Bygningen vurderes samlet, at være en robust bygning med minimalt vedligehold.