modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2021

New University Library at Näckrosen in Göteborg (SE)

Kunskapens fyr

1. Preis

Cobe

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Boken tjänar som inspiration och utgångspunkt för den föreslagna gestaltningen. Kunskapens Fyr präglas av ett tydligt arkitektoniskt språk där volymen kan avläsas som en bok med skira blad. Förslaget tycks lyfta värdet av kunskap, där tanken är att byggnaden med sitt transparanta uttryck ska lysa som en fyr i mörkret.
Förslaget visar ett tydligt fokus på att stärka de gröna sambanden på platsen genom att både skapa grönskande rum att vistas i, och tillföra en visuell koppling som binder samman landerimiljön och Näckrosen. Det bedöms som särskilt välgörande för helhetsintrycket från Korsvägen och gör att bebyggelsen på krönet inte bildar en dominerande fond till landerimiljön.
Kunskapens Fyr har en slank och vertikal gestalt som lösgör sig förtjänstfullt från de till synes givna riktningar som tävlingsområdets rektangel utgör. Därmed uppstår en friare placering i förhållande till gatunätet, vilket uppfattas som ett passande grepp för platsen. Byggnaden avviker från institutionsmiljön i uttryck och materialitet och bildar en tydlig och avvägd kontrast till övrig bebyggelse. Samtidigt inordnar sig förslaget ledigt i ensemblen av institutionsbyggnader där karaktären präglas av hus i park. Fasadens lameller ska ge ett transparent uttryck. Dock kan byggnaden få en relativt sluten karaktär om lamellerna placeras alltför tätt. Relationen mellan lamellernas djup och placering behöver bearbetas för att skapa förutsättningar för insyn och utblickar och samtidigt ge möjlighet till solavskärmning.
De utvändiga rumsliga sambanden är en bärande del av förslaget. Stråken kring byggnaden behöver dock bearbetas vidare för att bli väl definierade och omhändertagna rum i såväl den större som mindre skalan.
Den föreslagna vridningen i relation till kvartersstadens och gatans rutnät speglas på raffinerat sätt även interiört. Här ligger höglagret som ett nav i ett öppet atrium, vridet i relation till byggnadens planform vilket skapar dynamik i de invändiga rummen. Placeringen och vridningen av höglagret ger dock konsekvenser i form av något kompakta planer med långa avstånd mellan funktioner och minskad andel brukbar yta. Förslagets begränsade fotavtryck inverkar också på ytornas storlek.
Atriets öppna samband mellan våningar är problematiskt med avseende på störande ljud. Ytorna för lounge på respektive våningsplan medför också risk för oönskat ljud. Biblioteksverksamheten ligger föredömligt samlad i plan ett till fem. Det behövs dock ett oberoende trapphus för att säkerställa de externa ytornas attraktivitet och tillgänglighet.
Biblioteket har god koppling till Näckrosparken men mot den planerade gatan i väster saknas externa lokaler. Boklån och återlämning orienteras mot parken, vilket bedöms fungera väl. Informationszonen har däremot bristfälligt samband med entrén från Korsvägen. Här behöver besökare runda höglagret för att möta personalen. Det är även oklart var ingången till biblioteket är, och var larmbågar ska förläggas samt hur verksamhet med Meröppet kan avgränsas.
Förslaget redovisar föredömliga samband mellan plats för lån, återlämning, och yta för klarering av böcker som ska till och från höglagret. Klareringen borde dock ha dagsljus och samlokaliseras med den traditionella hanteringen av inlånade eller återlämnade böcker. Det är alltför långt mellan klarering och godsmottagning och transportband kan inte hantera förflyttning mellan våningar.