modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 02/2023

Neubau Schwimmbad Oceanbadet in Helsingborg (SE)

Finalist

WingÄrdhs Arkitektkontor

Architektur

TREDJE NATUR

Architektur

Beurteilung durch das Preisgericht

Förslaget Àr tilltalande och Àr smÄskaligt pÄ nÀra hÄll och har en tydlig och unik karaktÀr pÄ avstÄnd. De distinkta volymerna som Àr adderade till varandra och har en lÄg takfot ger stadsrummet vilket ger en mÀnsklig och vÀl artikulerad skala. BassÀngplanet ligger pÄ lÀgst nivÄ bland förslagen vilket innebÀr att det finns goda möjligheter för kontakt mellan byggnad och gata i alla vÀderstreck. BottenvÄningen Àr levande med bra tillgÀnglighet vid entréer och angöring.

Utemiljöerna Àr mycket vÀl bearbetade med vistelseytor, upplevelser och aktiviteter av olika karaktÀr runt om hela byggnaden med distansskapande planteringar för minskad insyn. BÄde byggnad och utemiljö Àr vÀl utformade med tanke pÄ mikroklimatet och platsens förutsÀttningar. Det finns dock en viss risk att det bildas otrygga prÄng pÄ vissa stÀllen. Kaféet, med sin uteservering kan betjÀna fler Àn dem som nyttjar badanlÀggningen.

Idén om att varje funktion ska ha sin egen volym och rumslighet ger möjligheter att skapa unika karaktÀrer för varje sÄdan volym. Förslaget visar exempel pÄ flera vackert komponerade rum, dÀr var och en fÄtt sin unika fÀrgsÀttning. De monokroma rummen Àr en mycket intressant idé men kan vara svÄr att genomföra med tanke pÄ tillgÀngligheten och behov av till exempel kontraster och markeringar vid öppningar respektive hinder för orienterbarhetens skull, vilket riskerar att förta den efterstrÀvade gestaltningen.

Den stora volymen i mitten av byggnaden upplevs som oproportionerligt stor i jÀmförelse med övriga volymer. Kommunikationen sker i mellanrummet mellan volymerna, som gator i en stad. Vissa av dessa kan dock upplevas som trÄnga passager och korridorer. Juryn bedömer att det vid stor publiktillströmning kommer köer och flaskhalsar att bildas.

Konceptet med tydliga volymer fÄr negativa konsekvenser nÀr det gÀller byggnadens generalitet och möjligheten att göra omdisponeringar eller förÀndringar av funktioner över tid.

Placeringen av bassÀngplanet i bottenvÄningen innebÀr att utsikten över sundet inte riktigt tas tillvara. Den möjliga utsikten frÄn gymmet och wellnessavdelningen begrÀnsas ocksÄ av alltför snÄlt tilltagna fönster mot framförallt vÀster.

Byggnadens yta har minskats betydligt i den andra omgÄngen av tÀvlingen för att spara kostnader och Àr nu det minsta av förslagen. TyvÀrr har bantningen kanske drivits för lÄngt och medfört att byggnaden nu kan upplevas trÄng och mindre funktionell jÀmfört med i steg ett i tÀvlingen. De kompakta tegelbyggnaderna med liten andel stora fönsterpartier Àr positivt nÀr det gÀller energihushÄllning. Men samtidigt har byggnaden en stor omslutningsyta pÄ grund av stor fasad- och takyta vilket Àr negativt. Taklösningen innebÀr att takavvattningen blir komplicerad och det finns en risk för lÀckor om den inte utförs med stor omsorg.

Det finns möjlighet att utveckla förslaget inom konceptet och göra det nÄgot större, men dÄ pÄverkas kostnaden och utbredningen pÄ tomten pÄ ett negativt sÀtt.