modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 03/2024

Neues Stadtzentrum Lunakvarteren in Södertälje / Ny typ av mötesplats i Södertälje - Lunakvarteren (SE)

Gewinner

C.F. Møller Architects

Architektur

Erläuterungstext

Luna transforms the neighbourhood into a welcoming and human-scaled urban area. New public spaces and pathways connect seamlessly with the existing city layout. Both"Culture- and Knowledge Square" provide access from different street levels, linked by the iconic "Täljetrappan" staircase, a lush green landmark that playfully references Södertälje's natural heritage.

Generous openings and diagonal pathways offer captivating views from Nygatan all the way to Stora Torget- a clear and inviting space that sparks curiosity and draws visitors in.
Buildings with a focus on art and culture at Kulturtorget, together with playful and educational activities at Kunskapsplatsen, create distinct and attractive identities for each area. In the evenings, the illuminated Bioterrassen become a beacon of urban life.

By prioritizing public spaces and blurring the lines between indoors and outdoors, Luna fosters a vibrant, safe, and inviting atmosphere, destined to become a beloved part of Södertälje's centre.

Beurteilung durch das Preisgericht

Med det vinnande förslaget öppnas Luna med ljusa, trygga och trivsamma kvarter som bidrar till utvecklingen av en modern stadskärna. ”Himlen är vårt tak” tar ett smart grepp om platsen med en diagonal som löper från söder till norr och skapar en ny kvartersstruktur. Två nya platser/torg etableras i anslutning till Storgatan respektive Nygatan och de öppna hörnen leder besökarna in. Den övre delen av Luna är upphöjd till Nygatans nivå medan den nedre ansluter till Storgatan och Stora Torget. Därigenom har förslagsställarna format ytor som är väl kopplade till de omgivande stadsrummen. Stadens invånare kan röra sig genom kvarteret via de nya torgen och trappan som binder samman de två nivåerna. Det är en innovativ lösning, verksam i alla tre dimensioner och i alla väderstreck. Lösningen är modig och bygger på kloka ställningstaganden och avvägningar.

Den övergripande idén
Den renodling som förslaget rymmer är dess styrka. Ett exempel är sättet att hantera nivåskillnaden som anspelar på Södertäljes typiska och dramatiska sprickdalslandskap. Det gestaltas genom att två olika nivåer har accepterats i kvarteret. Vardera nivån ges ett högt värde genom att den utgör golv i kvarterets två nya torg; Kunskapsplatsen invid Nygatan och Kulturtorget vid Storgatan och intill Stora Torget. Detta är utgångspunkten i förslaget och den strukturellt bärande idén. Nivåerna skapar tillsammans ett berg-och-dal-förhållande som ger Lunakvarteret en stark inre karaktär. Den beskrivs tydligt genom det diagonala gaturummet som via de nya platserna och den breda ”Täljetrappan” förbinder Nygatan i kvarterets södra hörn med Stora Torget i dess norra.

Landskapet och stadsrummet
Diagonalen är orienterad utifrån väderstrecken för att på bästa sätt förse kvarterets inre rum med dagsljus. En styrka i förslaget ligger också i stadsrummens skala och utformning som skapar tydlighet utan prång eller gömda hörn samtidigt som de ger en varierad upplevelse av rummen i kvarteret. Det är noggrant studerat, liksom hur solen letar sig in till de offentliga platserna. Det inre av Luna blir synligt från flera håll. Både uppifrån Nygatan där man sannolikt kommer att kunna se hela vägen via diagonalen ner till Stora Torget. Och tvärt om genom den generösa öppningen från Storgatan och torget som bjuder in och skapar nyfikenhet hos förbipasserande och besökare.

Kvarterets inre delar, verksamheter och platser
De två nya torgen bedöms ha goda kommersiella kvalitéer och på samma gång skapa inspirerande och trygga rum i staden. Förhållandevis generösa mått på gator och platser gör att människor ledigt kan röra sig genom kvarteren. Förslaget visar en avvägd och mänsklig skala mot torgen, trots att även höga hus ryms här. Arkitekturen som illustreras känns enkel och fin, väl anpassad till platsen. Diagonalen ansluter till befintliga flöden i stadskärnan och knyter på så vis samman omgivningarna. Det är funktionellt och de föreslagna målpunkterna och verksamheterna skapar liv under såväl den ljusa delen av dagen som under kvällen på ett tryggt och genomtänkt sätt. Nivåskillnaderna hanteras förtjänstfullt samlade i en punkt och tillgängligheten ökas genom hissens placering på Kunskapstorget. Skola, bibliotek och den föreslagna saluhallen är placerade med eftertanke. Bibliotekets utformning där potential finns för stor genomsikt skapar trivsel och trygghet. Bostadsentréer är orienterade till attraktiva lägen och den sittvänliga trappan i söderläge framför den tänkta biografen bedöms ha förutsättningar för att kunna utvecklas till ett trevligt ställe att umgås på för stadens invånare. Indelningen med två större och två mindre kvarter framstår som robust och kan ge en bra mix med stora möjligheter och flexibilitet över tid där vissa funktioner kan flyttas runt medan andra är mer fasta i sina placeringar.

Byggbarhet, ekonomi och hållbarhet
Förslaget bedöms vara byggbart och det återbrukar en avsevärd del av stommarna i det gamla kvarteret. Även den andel ny grundförstärkningen som krävs kan anses vara rimlig. Nya stommar föreslås vara av trä. Det ger en positiv bedömning ur ett ekonomiskt perspektiv liksom utifrån aspekter som handlar om hållbarhet.

Sammanfattning
”Himlen är vårt tak” övertygar genom sättet att sortera och välja värdeskapande åtgärder för landskapet, staden, kvarteret och människorna som ska vistas här. Genomtänkta lösningar berikar omgivningen i alla riktningar. Dagsljusföring, olika verksamheters fördelning och placering samt hur entréer utformas och orienteras gör att förslaget bedöms genomgripande mycket övertygande Diagonalaxeln skapar överblick inte bara inuti kvarteret, utan också ut mot angränsande stadsrum. Förslagsställarna visar hur nytta kan dras av nivåskillnaderna och förslaget bedöms kunna ge ett högt, långsiktigt värde genom de förutsättningar som strukturen skapar. Attraktiva och inbjudande platser och en arkitektur som formas med avvägd skala och inkännande gestaltning kan tillföra staden stora kvaliteter och ge Luna stark karaktär och identitet.