modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2021

New University Library at Näckrosen in Göteborg (SE)

Himlajord

ein 4. Preis

ALA Architects ltd.

Architektur

Bornstein Lyckefors Arkitekter

Architektur

Vernica Partners SRL

Visualisierung

Optima Engineering AB

Sachverständigenwesen

Beurteilung durch das Preisgericht

Himlajord utgörs av en enkel och samlad rektangulär volym i sju våningar mot Korsvägen. Byggnaden fyller hela tävlingsområdet och dockar an till åttiotalsdelen av biblioteket. Förslaget utmärker sig genom den översta våningen som kallas Kronan. Här ska ett helglasat våningsplan med läsplatser och ett reflekterande undertak synliggöra och annonsera byggnaden mot omgivande stadsrum. Det utkragande undertaket ska även bidra till att staden utanför blir kännbar inne i biblioteket genom att omgivningen reflekteras i den blanka ytan. Juryn bedömer dock det finns risk att den önskade effekten i realiteten skulle utebli.
Vidare menar jurygruppen att den stora volymen, som uppskattas omfatta cirka 3000 kvadratmeter mer än programkravet, utgör ett alltför dominant inslag i fonden på landerimiljön. Intrycket blir än mer massivt genom att den nya bebyggelsen läggs dikt an mot åttiotalsbyggnaden. Den valda gestaltningslösningen uppfattas som motsägelsefull, då byggnaden i övrigt har getts karaktären av en solitär. Att bygga samman de bägge volymerna bedöms av juryn även vara mindre fördelaktigt med avseende på framtida utvecklingsmöjligheter.
Den nya byggnaden föreslås ligga på en plint av återvunnet tegel som följer landskapet. Entrévåningen är genomarbetad och har flera kvaliteter. Entréerna är förskjutna mot norr. Här vänds en välkomnande fasad mot gattet mellan universitetsbiblioteket och den gamla hovrätten. Det är positivt att de flöden som förväntas passera här, och längs den planerade nya gatan, tas om hand genom publika inslag i bottenvåningen. Dock är terrängen besvärlig i den norra delen av tävlingsområdet vilket kan inverka på hur mötet med omgivande mark blir. Det finns även frågetecken kring höjder och miljön vid den viktiga entrén mot Renströmsgatan. Juryn saknar en fördjupad redovisning av hur byggnaden möter platsen och dess omgivning.
Genom att lyfta upp höglagret en våning skapas en välgörande öppenhet i entréplanet med direktkontakt mellan byggnadens båda huvudentréer. Genomförbarheten med avseende på höglagrets tyngd är dock problematisk, och förlägga publika samlingar på olika avsatser i trappan ger en otillgänglig miljö.
Himlajord är i övrigt ett lättfattligt förslag. Våningsplanen är väl tilltagna och bedöms ha förutsättningar att fungera för olika användning. Dock tillkommer schakt och fler hissar vilket inverkar på hur öppna planen egentligen blir. Här ligger en våning för extern uthyrning mellan biblioteksplanen vilket inte bedöms fungera. Därför övertygar inte idén med den öppna publika översta våningen. Kronan på biblioteket med sitt koppartak är dessutom ett kostnadsdrivande inslag som saknar tydlig förankring på platsen. Sammantaget ser juryn ett förslag med en volym och gestaltning, som inte hör samtiden till.