modgnikehtotsyek
ALLE WETTBEWERBSERGEBNISSE, AUSSCHREIBUNGEN UND JOBS Jetzt Newsletter abonnieren

Nichtoffener Wettbewerb | 06/2022

Neugestaltung Stadtpark Mittpunkten in BorÄs (SE)

Finalist

C.F. MĂžller Architects

Landschaftsarchitektur

ErlÀuterungstext

Mittpunkten har fantastiska befintliga kvalitéer. Viskans slingrande flöde, Sparbankskullens vidstrÀckta utblickar och parkens uppvuxna krontak ger platsen starka upplevelsevÀrden.
”Boro- En Plats att Ă„ter anvĂ€nda” tar sin utgĂ„ngspunkt i dessa vĂ€rden. De tillĂ€gg som görs ska förĂ€dla och tillföra kvalitĂ©er pĂ„ ett respektfullt sĂ€tt. Konceptet hyllar Ă„terbruk genom att föreslĂ„ en varsam sammanflĂ€tning av befintliga styrkor och tillkommande kvalitĂ©er för Mittpunkten. Konceptet utgör samtidigt en modell för av hela Viskans park. Mittpunkten ska visa pĂ„ metoder och gestaltningslösningar som kan utgöra en bas för utvecklingen av hela parkens strĂ€ckning, frĂ„n Rya Ă„sar till GĂ€sslösa.
Gestaltningskonceptet för parkens tillkommande element balanserar mellan att inspireras av stenstadens klassiska naturmaterial och landskapsparkens vindlande formsprÄk. De nya platserna som skapas bildar tydliga mÄlpunkter i kontrast mot den rörelse som de slingrande gÄngarna inbjuder till. PÄ sÄ sÀtt bildas en logisk helhet dÀr material och formsprÄk stödjer den övergripande utformningen.
Det ger upplevelsevÀrden som kÀnns vÀlförankrade. Platserna Sparbankskullen, Björks plats och platsen pÄ Kv. Astern adderar funktioner för vistelse och aktivitet lÀngs parkstrÄket pÄ ett sÀtt som passar vÀl med de platsspecifika förutsÀttningarna. Den nya utformningen av Hallbergsbron gör att en ny attraktiv platsbildning skapas i staden som lÀnkar samman Stadsparken och Centrum. Genom Boro-konceptets estetik sammanlÀnkas samtliga nya tillÀgg och bildar en ny estetisk identitet för Viskans park.

Beurteilung durch das Preisgericht

Boro, att Äter anvÀnda en plats Àr ett innehÄllsrikt och vÀlstuderat förslag som visar inlevelse i att lösa tillgÀngligheten och höjdsÀttningen med respekt för parkens ursprungliga karaktÀr och vÀgdragning. Förslaget utmÀrks av rÀtvinkliga plattformar som har inpassats i parkens terrÀng, med belÀggning av Äterbrukad sten lagd i lapptÀckesliknande mönster. Den befintliga Hallbergsbron föreslÄs fÄ samma belÀggning, tillsammans med sittmöbler som har kombinerats med planteringskÀrl. Som ny bro över Sven Eriksonsgatan föreslÄs en kombinerad fackverksoch bÄgkonstruktion av limtrÀ.
De mÄnga vÀl underbyggda och vÀlformulerade resonemangen vittnar om att platsen har studerats noga. Förslagets vÀxtförslag Àr det bÀsta i steg tvÄ. Platsbildningen med utsikt pÄ toppen av Marie kulle, invid den nya brons norra brofÀste, Àr mycket fint placerad och utvecklad.
De bÀrande idéerna i Boro, att Äter anvÀnda en plats; Äterbruk av material och att tillföra avgrÀnsade och rektangulÀra platsbildningar och plattformar, Àr dock förslagets styrka, sÄvÀl som dess svaghet. De tÀvlande har hittat platser som Àr viktiga att ge ny anvÀndning utan att parkens existerande ytor begrÀnsas. NÀr konceptet har fördjupats i steg tvÄ fjÀrmar sig utformningen frÄn den befintliga Stadsparken. Platsbildningarnas rektangulÀra formsprÄk bedöms ha blivit mer dominerande i steg tvÄ, och kontrasterar frÄn omgivande park. Sekvensen av platser lÀngs promenaden genom parken ansÄgs kunna fördjupa vandringen i steg ett. NÀr nÄgra platser togs bort i steg tvÄ framstÄr strÄket som mindre tydligt.
Idén om att Ätervinna material sÄsom tegel, marksten, gat- och kantsten, och av det skapa nya ytor och murar pÄ utvalda platser Àr förslagets mest framtrÀdande kvalitet. Tanken om att bygga upp en materialbank för Viskans park Àr sympatisk. Juryn instÀmmer i att Äterbruket mÄste öka och BorÄs Stad ÄteranvÀnder redan rivet markmaterial. Föreslagen konstruktion för murarna av kantsten och de stora stenlÀggningarna i lapptÀckesteknik bedöms dock krÄngliga och dyra att anlÀgga.
Förslaget omfattar ingen ny passage i gatunivÄ över Sven Eriksonsgatan, och inga andra ÄtgÀrder i gatan. Detta skiljer Boro, att Äter anvÀnda en plats frÄn de tvÄ övriga förslagen. Den nya gÄngbron över Sven Eriksonsgatan Àr en flirt med en jÀrnvÀgsbros balkkonstruktion. Hallbergsbron bedöms vara vÀl lik den befintliga bron, och platsbildningen söder om bron fÄr ett abrupt avslut i slÀntens hÄrdgjorda gradÀnger.
Teamet har noga studerat höjdsÀttningen och föreslÄr fyllningar och mindre omdragningar för att anpassa befintlig serpentinvÀg upp till Marie kulle och den nya gÄngbron till lutning 1:12. Markformerna blir eventuellt för framtrÀdande. Troligen skulle fler Àn bara ett trÀd pÄverkas av dessa fyllningar samt av plattformarnas murar. Lutningen pÄ parkvÀgen upp till Sven Eriksonsgatan Àr inte tillgÀnglig.
Sammantaget bedöms Boro, att Äter anvÀnda en plats vara ett ambitiöst och fint förslag, som dock inte nÄr Ànda fram pÄ grund av det rektangulÀra formsprÄkets oklara relation till den övriga Stadsparken. Förslaget innehÄller dock nÄgot krÄngliga lösningar för det Äterbrukade materialet.